Facebook Pixel

Як Україна буде деокуповувати Крим – 12 кроків від Данілова

Які кроки Україна має зробити на шляху деокупації Крима? Своє бачення виклав у неділю, 2 квітня, секретар РНБО Олексій Данілов.

За його словами, наразі детальну та юридично вивірену стратегію деокупації Криму розробляє апарат РНБО України із залученням широкого кола фахівців та експертів.

1. Олексій Мячеславович пропонує розмістити пам’ятник «русский военный корабль идёт на@уй» на п'єдесталі пам‘ятника затопленим кораблям у Севастополі. Данілов впевнений, що проєкт має бути винесений на суспільне обговорення, проте його пропозиція дозволить зекономити державні кошти.

2. Крім кримінального переслідування за колабораціонізм і держзраду, потрібно розробити механізм персональної. Він має визначати відповідальність та залучення конкретних громадян України, жителів Криму у підтримку окупаційних адміністрацій. Данілов пропонує, зокрема, обмежити право участі у виборах – і балотуватись, і голосувати.

3. Українські суди мають визначити кримінальну відповідальність всіх держслужбовців, суддів, прокурорів, працівників правоохоронних органів та інших осіб, які в 2014 році працювали в органах влади України, МВС, СБУ, МОУ та ін., а після окупації перейшли в російські окупаційні структури. Такі особи мають бути позбавлені державних пенсій, із забороною працювати в держорганах і органах місцевого самоврядування України.

Quote«Вовчий квиток» — назавжди», – підкреслює Олексій Данілов.

У той же час, кримінальне покарання можна пом’якшити, надавши Силам оборони України та слідству інформацію, корисну для національної безпеки, вважає секретар РНБО

4. росія чи те, що залишиться від держави-агресора, має видати всіх підозрюваних у державній зраді та в інших кримінальних злочинах осіб – як громадян України, так і громадян рф. Всіх, хто причетний до воєнних злочинів (міжнародні злочини, що не мають строків давності — геноцид, воєнні та проти людяності), скоєних на території України і Криму зокрема.

5. Данілов впевнений, що окремого розслідування потребують вчинки журналістів, медійників та інших пропагандистів, які сприяли окупації, мілітаризації дитячого виховання та розпалюванню ворожнечі проти України, українців, кримських татар та інших національностей. Їхні злочини мають бути розслідувані в Україні та, за необхідності, міжнародними правоохоронними структурами. Секретар РНБО вимагає по суду позбавити їх «волі, звань, пенсійного забезпечення, майна… честі та поваги».

6. Всі росіяни, які незаконно оселились в Криму після лютого 2014 року, мають негайно залишити територію України у визначений законом термін.

Quote«Найбільш спритні і розумні вже почали «виїзд», це похвально, а іншим, хто ще продовжує гальмувати, доведеться це робити в режимі булгаківського твору «Біг». Раджу уважно перечитати», – додав Данілов.

7. Правочини, вчинені не за українським законодавством після лютого 2014 року, в тому числі щодо нерухомого майна, визнаються нікчемними. Цей закон діє вже 9 років, нагадує Данілов. Громадяни України зберегають право власності на своє майно. Окупанти мають повернути власникам привласнене або націоналізоване майно: будинки, квартири, земельні ділянки та іншу нерухомість.

8. Керченський міст буде демонтовано, щоб повернути повну свободу мореплавства в Керченській протоці. Кошти на демонтаж підуть з програми відшкодування збитків.

9. Комплексна програма «Детоксикація»: нейтралізація наслідків багаторічної дії російської пропаганди на суспільну свідомість частини населення півострова. Для цього Данілов пропонує скористатись досвідом денацифікації Німеччини у 40-х роках, у тому числі залучати активних прихильників російської окупації до громадських робіт з відбудови зруйнованих українських міст, ексгумації та перепоховання жертв російської агресії (для осіб, визнаних винними у таких злочинах судом). Максимально поширювати інформацію про злочини путінського режиму.

10. Створити документальну базу фактів російських злочинів проти українських громадян, які чинили спротив окупації. Відновити в правах українських та кримськотатарських активістів.

11. Негайно звільнити всіх громадян України, кримських татар, українців, які були переслідувані рф за політично вмотивованими ознаками з 2014 року з відшкодуванням завданих моральних збитків.

12. Севастополь перейменувати в «Об‘єкт № 6». Мотивація: місце та роль цього міста в ідеології рашизму, системі негативного міфотворення і переписування історії.

Верховна Рада України пізніше приме рішення про нову назву міста. Можливо, повернути йому кримськотатарський топонім Ахтіар.

Quote«Крим – це Україна! У Криму живуть наші громадяни, громадяни України, які чекають на повернення додому! Ми ніколи про них не забували і не забудемо про мільйони очей, які з надією і вірою дивляться в бік Перекопського перешийка», — завершив Олексій Данілов.
Подякувати 🎉