Facebook Pixel

Як рф грається зі статистикою в окупованому Криму

Протягом дев’яти років окупації Криму росія намагається довести всім – і насамперед собі, – що справи йдуть добре. Якщо подивитися на дані окупаційного Кримстату, здається, що кримчанам живеться непогано, пишуть автори матеріалу «Крим. Ревізія напередодні повернення».

Середня зарплата перевищує $500 — якщо маєш власне житло, на життя наче вистачить. Проте співрозмовники The Page говорять, що на практиці все не так райдужно: багато людей отримують удвічі менше.

Quote«Середні зарплати здаються прийнятними завдяки ментам, росгвардії, фсб і військовим, а силовиків із 2014 року в Криму стало в рази більше. Ось завдяки їм купівельна спроможність населення більш-менш тримається, —говорить підприємець Руслан Маратов. — Але це середня температура по лікарні. Багатьом грошей не вистачає. Наприклад, комуналка зросла в рази, до того ж у Криму тарифи вищі, ніж, наприклад, у Краснодарському краї».

Інший підприємець із Криму Армен Хачатуров посилається на місцеву пресу: за дев’ять років ціни на ринку зросли на 169%.

Quote«Спочатку у 2014-му, коли зросли пенсії, заробітні плати чиновників, вчителів, лікарів, вони тішилися. Але після зростання зарплат раптово обвалився курс рубля, і полізли вгору ціни на продукти. А ми ж за чим рівняємо? За продовольством», — говорить підприємець.

Співрозмовники The Page зазначають, що багато місцевих вважають, що їхній рівень добробуту тепер приблизно такий самий, як і до 2014-го.

Статистика лукавить не тільки із зарплатами. Наприклад, Кримстат рапортує про те, що індекс промислового виробництва в Криму 2022 року знизився на 3,5% проти 2021-го. Але спад був і протягом двох ковідних років. Про це у звітах не згадують. У Севастополі статистичні показники зафіксували збитки в галузі будівництва. Місцеві пов’язують це з тим, що падає попит на новобудови. Чимало приїжджих уже не бачать свого майбутнього в Криму.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉