Facebook Pixel

Чого очікувати на ринку нерухомості у 2023 році — прогноз

Через війну та втрати в економіці житло стало менш доступним, а потреба в ньому — значно гострішою, нагадує Денис Суділковський, маркетинг-директор ЛУН.

Можна вже стверджувати, що понад мільйон сімей в Україні потребує нового житла. Задовольнити цей попит лише вже збудованими квартирами неможливо — такої кількості квартир немає у продажу. Тому на Україну чекає етап Великого житлового будівництва. Держава це розуміє і має у планах розширення масштабів пільгової іпотеки, але цього все ще буде недостатньо для покриття потреб ВПО, тож очікуємо на подальші кроки з боку влади.

Денис Суділковський

Денис Суділковський

маркетинг-директор ЛУН

Facebook profile

Для приватного сектору однією з головних перешкод у придбанні житла сьогодні є невпевненість у власному майбутньому. Згідно із соціологічними дослідженнями, лише 25% українців стабільно відчувають себе в безпеці, 81% отримують зарплату, але лише 33% впевнені щодо неї в майбутньому. Динаміка відновлення ринку нерухомості, як і самої економіки країни, сьогодні безпосередньо залежить від успіхів ЗСУ.

Для залучення іноземних інвестицій у програми відбудови, зокрема житла, державі треба знайти рішення ще для низки завдань, одним з яких є відсутність механізмів страхування воєнних ризиків. Переговори з міжнародними партнерами щодо цього питання тривають ще з літа, і можна очікувати впровадження пілотних проєктів у 2023 році.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉