Facebook Pixel

Дотації не подіють: як уряд може прискорити повернення українців додому

Фінансовими стимулами Україні не вдасться повернути біженців з-за кордону. Про це в інтерв’ю The Page розповів доктор економічних наук, експерт з міграційної політики Андрій Гайдуцький.

Він навів приклад Японії, де з 2019 року уряд вирішив мотивувати тамтешні родини переїхати з густонаселеного Токіо в інші префектури країни, запропонувавши еквівалент $3-22 тис. на кожну дитину.

Quote«Близько 1300 муніципалітетів готові сприяти в реалізації цієї програми, оскільки в Японії через урбанізацію і низьку народжуваність порожніми залишаються 9 млн квартир та будинків у регіонах. Однак програма йде дуже кволо – у 2021 році лише 2400 осіб скористались цією програмою, або 0,006% населення Токіо з передмістям», — розповів експерт.

Це свідчить про те, що міграційна політика має фокусуватися на мотиваційно-економічних, а не фінансово-дотаційних інструментах стимулювання, каже експерт.

Quote«Приклади, коли мігрантам дають гроші (навіть підвищену зарплату), житло чи пряму дотацію, не приводять до масштабного їх повернення. Тому що «не ринкова» зарплата швидко закінчиться, житло потрібно звільнити або почати за нього платити, а дотації припиняться зі зміною уряду чи «затягуванням бюджетних пасків», — пояснив Андрій Гайдуцький.


Фото: pexels.com

Фото: pexels.com

Експерт додав, що українці почнуть повертатися на Батьківщину після завершення свого міграційного циклу, який триватиме, в середньому, 3-15 років. Однак такі чинники, як війни, кризи, катаклізми можуть подовжити його.

Що має робити уряд для повернення біженців уже сьогодні

За словами Андрія Гайдуцького, міграційний цикл людини вважається завершеним, якщо вона досягла бодай однієї з цілей:

  • здобула за кордоном необхідні знання та досвід;
  • сформувала необхідну суму заощаджень;
  • придбала необхідні активи на батьківщині.

Тож завдання уряду — почати стимулювати прискорення виконання вищезгаданих цілей.

Quote«Для цього владі необхідно співпрацювати з фінансово-банківським та страховим сектором, іпотечними та будівельними компаніями, щоб вони розробляли програми стимулювання залучення доходів і заощаджень українських мігрантів в Україну. Це відкриє шлях до повернення українців на Батьківщину», — резюмував експерт.

Як ми писали, частка мігрантів, які планують повернутися в Україну, поступово скорочується: якщо півтора року тому такий намір висловлювало близько 50% українських біженців, то у 2024-му цей показник становить 26%.

Подякувати 🎉