Facebook Pixel

Будуть удома попри складні часи: більшість українців не готові залишати домівки в разі блекауту

Попри розв’язану росією повномасштабну війну проти України 24 лютого 2022 року переважна більшість українців не полишили свої домівки. Таких людей зараз нараховується приблизно 60%. Про це свідчить нове дослідження Gradus Research.

Ба більше, половина тих українців, які були змушені виїхати на початку бойових дій, уже повернулися додому. Водночас більшість людей наголошують, що не готові їхати з дому й розглядають можливість евакуації як критичний крок. Найчастіше про готовність переїзду за потреби в межах України говорять мешканці Києва та північного регіону. До Європи найчастіше готові їхати жителі західного регіону.

За яких умов українці готові повертатися додому з-за кордону

З-поміж тих, хто виїхав з України за кордон через війну, найважливішою умовою для повернення є безпека. Також важливим моментом є наявність власного житла в Україні та оплачуваної роботи. Тобто небезпека, відсутність оплачуваної роботи та сталого доходу наразі є головними перепонами для повернення українців з-за кордону.

Водночас багато респондентів говорять, що через постійні ракетні удари росії по Україні вони не почуваються в безпеці, що є ще одним несприятливим чинником для повернення в Україну тих, хто виїхав із країни через війну. Однак дані дослідження свідчать про те, що такі удари, найімовірніше, не спричинять нової масштабної міграційної кризи. Тобто переважна більшість українців готові залишатися в країні попри складні часи.

Чому українці не повертаються з-за кордону. Дані Gradus Research

Чому українці не повертаються з-за кордону. Дані Gradus Research

Скільки українців готові поїхати з України в разі блекауту

Станом на кінець жовтня переважна більшість населення України зіткнулася з проблемою відключення електроенергії. Проте попри проблеми зі світлом 65% респондентів стверджують, що не мають наміру змінювати місце проживання в разі блекауту. Ще 14% заявили, що розглядають можливість релокації до інших областей України або навіть за закордон. Ще 20% поки що не знають, що робитимуть у разі блекауту.

Тобто приблизно 34% українців можуть скласти потенційну наступну міграційну хвилю до західних областей України або за кордон.

Скільки українців готові поїхати з дому в разі блекауту. Дослідження Gradus Research

Скільки українців готові поїхати з дому в разі блекауту. Дослідження Gradus Research

Найбільші цінності для українців

Життя людини, свободи й права людини та взаємна допомога залишаються основними цінностями для українців. Ці цінності максимально проявилися в суспільстві під час війни й уже стали для нас життєвоважливими.

Головні цінності для українців. Дослідження Gradus Research

Головні цінності для українців. Дослідження Gradus Research

Quote«Загалом суспільство демонструє консолідацію та волю до перемоги, високу підтримку дій влади в усіх царинах, окрім допомоги громадянам, що втратили майно або дохід. Віра в перемогу, спроможність надалі побудувати сильну економіку й у те, що Україна стане членом ЄС у перспективі до 2030 року, є сталими показниками від початку травня. Це говорить про те, що попри високий стрес, важке емоційне навантаження та фактичні втрати населення України не готове змінювати визначений вектор розвитку до ЄС», — зазначила соціологиня, засновниця та директорка дослідницької компанії Gradus Research Євгенія Близнюк.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉