Facebook Pixel

Банки росії обмінюють золото на готівку в ОАЕ і Туреччині – Bloomberg

росія обходить банківські санкції, обмінюючи золото на готівку в ОАЕ і Туреччині. Про це пише Bloomberg.

У першому кварталі 2023-го фінустанови рф, зокрема «Ланта Банк», власники якого контролюють золотодобувну компанію GV Gold, і принаймні один непідсанкційний кредитор імпортували понад $82 млн в євро, доларах і дірхамах ОАЕ. Зокрема ці компанії експортували золото з росії. Про це свідчать дані аналітиків компанії Sayari.

Quote«Російські кредитори продовжували обмінювати золото на готівку щонайменше протягом липня або серпня 2023-го. Поставки золота, ймовірно, розширилися до Гонконгу, ОАЕ та Туреччини», – сказав Захарій Тварозна, старший аналітик Sayari.

Bloomberg не зміг підтвердити точні дані про торгівлю та назви компаній. Наразі також невідомо, чи банки рф досі використовують стратегію «золото на готівку».

За даними американського центру оцінки комерційних ризиків, такі операції проходили через мережу посередників. Проте немає даних, хто були кінцевими одержувачами валют і чи мали вони зв’язки з підсанкційними російськими організаціями.

Quote«ОАЕ повністю усвідомлюють свою відповідальність щодо захисту глобальної фінансової системи. У ОАЕ суворо дотримуються санкцій ООН проти росії», — заявив офіційний представник ОАЕ.

Довідково: росія є другим у світі виробником золота. Вона видобуває понад 330 тонн золота на рік. До введення санкцій на торгівлю рф також була одним із найбільших експортерів золота.

Зараз ОАЕ, Туреччина та Китай є одними з найважливіших торговельних партнерів росії. З кінця 2023-го кредитори цих країн посилили перевірку російських транзакцій, щоб не потрапити під санкції США.

Нагадаємо, раніше росія сплатила Ірану $1,75 млрд золотом за постачання «шахедів».

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉