Facebook Pixel

Хакери оприлюднили інформацію про вартість іранських «шахедів» для рф

Іран отримав $1,75 млрд від росії за постачання безпілотників-камікадзе Shahed-136. Про це повідомляє «Мілітарний» з посиланням на дані, отримані хакерами з Prana Network в результаті зламу поштових серверів іранської компанії IRGC Sahara Thunder.

Згідно із викраденими документами, у 2022 році росія планувала налагодити випуск 6 тис. іранських дронів протягом 2,5 років на виробничих потужностях в економічній зоні «Алабуга» в Татарстані.

Спочатку Іран озвучив початкову вартість одного безпілотника на рівні 23 млн рублів (близько $375 тис.) за одиницю. Проте в ході переговорів ціна знизилася до 12 млн рублів ($193 тис.) за один БПЛА при замовленні 6 тис. одиниць, або до 18 млн рублів ($290 тис.) при замовленні 2 тис.

Таким чином, загальна сума контракту, враховуючи передачу технологій, обладнання та програмного забезпечення, становить $1,75 млрд.

росія розраховується з Іраном золотом

В планах на 2023 рік за умови повної локалізації виробництва та мінімальних постачань з Ірану прогнозована собівартість одного Shahed-136 становила 4,4 млн рублів ($48,8 тис.). Проте вартість реалізації сягатиме 14,9 млн рублів ($165,5 тис.).

Ймовірно, така різниця пов'язана із виплатами за ліцензію, додатковими витратами та інвестиціями у виробництво. Крім того, прогноз може змінитися через коригування планів та процесу виробництва.

За іншими даними, отриманими раніше, принаймні частину розрахунків росія проводила золотом. Зокрема, в лютому 2023 року організація «Алабуга Машинери» передала іранській компанії близько 2 тонн злитків.

Нагадаємо, у листопаді 2023 року Іран представив реактивний безпілотник Shahed-238.

Подякувати 🎉