Facebook Pixel

Цей день в історії. 9 лютого отамани Холодного Яру 4 години тримали бій в Лук’янівській в’язниці

9 лютого у світі відзначають День стоматолога, а ліванські християни-мароніти, які складають до третини населення Лівану, – день засновника, святого Марона.

The Page нагадує, які історичні події відбулися 9 лютого в Україні та світі.

У 1667 році на Смоленщині Річ Посполита і Московське царство уклали Андрусівське перемир'я, розділивши Україну навпіл. Кордон пройшов по Дніпру. Московити отримали Лівобережну Україну, Сіверську землю з Черніговом і Стародубом та Смоленськ. Київ з околицями також став московським на два роки, хоча умови угоди давали московитам можливість залишити його собі назавжди. Річ Посполита залишила собі Правобережну Україну, крім Києва, а також Білорусь з Вітебськом, Полоцьком і Двінськом (нині Даугавпілс). Запорозька Січ, за угодою, мала перебувати під спільною владою обох держав.

У 1722-му Петро I видав указ вислати по 10 тис. козаків на будівництво Ладозького та Донського каналів.

У 1893 році в паризькому кабаре «Мулен Руж» відбувся перший у світі сеанс стриптизу. Поліція арештувала стриптизерку, що викликало заворушення в місті. Якби то був сучасний Київ, то власників «Мулен Ружу» ще й засудили б за утримання місць розпусти та порнографію.

У 1897-му в Російській імперії розпочався перший загальний перепис населення. Тоді він зафіксував 126,4 млн осіб, з них 22,6 млн українців.

120 років тому, 9 лютого 1904 року, у ході російсько-японської війни японська ескадра у Жовтому морі, поблизу порту Чемульпо, напала на російські крейсер «Варяг» і канонерку «Кореєць». Росіяни самі потопили свої судна. Сьогодні переводити надводний російський флот в підводний активно допомагають українські морські дрони.

115 років тому, 9 лютого 1909-го, США уперше законодавчо заборонили наркотики.

У 1918-му червоні полки Михайла Муравйова захопили столицю УНР Київ. Червоний терор вбив кілька тисяч киян.

Водночас Берестейським мирним договором Німецька імперія, Австро-Угорська імперія, Османська імперія і Болгарське царство визнали УНР самостійною державою.

Вранці 9 лютого 1923 року в Лук’янівській в’язниці Києва почалося повстання засуджених отаманів Холодноярської республіки. 38 діячів національного визвольного руху захопили зброю та тримали бій майже чотири години. Тих, хто не загинув у цьому бою, розстріляло ГПУ.

У 1931-му російський оперний співак Федір Шаляпін відсудив 10 тисяч франків у Радянського комерційного бюро в Парижі за піратське тиражування його пісень в СРСР. Нагадуємо, як українські митці можуть захистити свої твори від російських піратів сьогодні.

9 лютого 1942 року у Києві німці заарештували Олену Телігу та інших представників української інтелігенції, переважно членів ОУН (М).

У 1991-му на референдумі в Литві 76,5% учасників проголосували за незалежність республіки.

Подякувати 🎉