Facebook Pixel

Порнографію нарешті можуть декриміналізувати. Чому це важливо – Железняк

В Верховній Раді України подано на реєстрацію законопроєкт «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо забезпечення свободи від втручання в приватне життя людини».

Про це зранку 15 серпня 2023 року повідомив народний депутат Ярослав Железняк, ініціатор лібералізації.

За яку порнографію будуть судити?

Автори законопроєкту пропонують скасувати ст. 302 Кримінального кодексу України про утримання місць розпусти та значно відредагувати ст.301 «Ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів».

В Кримінальному кодексі має залишитись відповідальність виключно за:

  • порно без згоди (порнопомста, deep fake);
  • екстремальне порно (насильництво, зоо-, некрофілія);
  • порно з дітьми і для дітей – відповідальність за цей злочин за ст. 301-1 ККУ, навпаки, пропонують посилити.

В проєкті також визначені поняття «порнографія» та «екстремальна порнографія».

Водночас, не йдеться про декриміналізацію сутенерства, втягнення в проституцію та торгівлі людьми – це інші злочини, передбачені ст. 149 «Торгівля людьми» та ст. 303 «Сутенерство або втягнення особи в заняття проституцією».

Quote«Все. За все інше зі ст. 301 та 302 кримінальну відповідальність прибираємо. Щоб фантазія правоохоронців не генерувала по 1000+ справ на рік», – уточнює Железняк.

Напередодні він дав ексклюзивний коментар The Page в новому «Залізному подкасті» на нашому Youtube-каналі.

Чому важливо декриміналізувати порно

Ярослав Железняк пояснює, які шанси у законопроєкту та чому важливо змінити українське законодавство щодо порнографії.

Quote«Шанси на ухвалення високі. Важко буде знайти аргументацію проти – бо це дійсно шизофренія якась: ціла волонтерська група через OnlyFans та інші платформи збирає гроші на армію (за що ми їм вдячні) – 34 млн грн з платформи за півроку. І одночасно ми намагаємося за це посадити людей. Я вже не говорю про те, що це банально кормова база для сбушників і кіберполіції, які це все намагаються кришувати. А вихід [порно та еротики] в онлайн став новими часами діджиталізації для них».

"Це не про легалізацію проституції. Це про те, що ви зможете викладати свої фото чи відео – звісно, якщо там не зображені діти, тварини, якщо там немає брутального насилля.

Бо іноді доходить до абсурду: чоловік на фронті отримує фотографії від жінки – це теж злочин і за це можуть посадити».

Quote«Історія про місця розпусти [ст. 302] нічого спільного немає з борделями. Щодо сутенерства є окрема стаття. Це про готелі для рольових ігор, де люди займаються любов'ю. Є у мене передчуття, що і в готелях «Київ» і «Національний», де проживають депутати, теж іноді може таке відбуватися. Насправді, ст.302 – це неправильний переклад з іноземного законодавства. Банально Google Translate погано спрацював. [Як в анекдоті про celebrate і целібат — Катерина Венжик].

На робочій групі [коли обговорювали статтю про розповсюдження та завезення порнографії], була смішна історія. Деякі старші колеги згадали про касети з порно. Мені 33, я застав вже диски – а куди мені зараз вставляти касету в iPad?

Quote«Скільки може сягнути економічний ефект від легалізації та податкова база? У нас немає свого «Держпорнопостача», Держстат теж не дуже заміряє цей сектор. Проте, подобається нам це чи не подобається, але ринок дорослого контенту надзвичайно великий. На Financial Times є чудовий подкаст Hot Money, про те, як функціонує фінансова система порнографії. Головні регулятори цього ринку у світі це Visa та MasterCard, тому що через них ходять транзакції. Колись все починалось з касет, а перейшло вже на онлайн-платформи типу Onlyfans. І так, там багато грошей. Якщо людям подобається така робота, нехай платять податки».


Ярослав Железняк на пальцях пояснює Катерині Венжик, чому важливо декриміналізувати хтивки та інше порно

Ярослав Железняк на пальцях пояснює Катерині Венжик, чому важливо декриміналізувати хтивки та інше порно

Скільки справ за порно порушено в Україні

В цілому за 2022 рік, за ст. 301 «Ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів»:

  • обліковано 785 правопорушень;
  • 704 повідомлення про підозру;
  • 667 проваджень направлено до суду з обвинувальним актом;
  • 112 справ закрито за відсутності належних підстав та/або доказів.

За 7 місяців 2023 року за ст.301 обліковано вже 699 правопорушень, за 625 повідомлено про підозру.

У той же час, за ст. 303 ККУ щодо сутенерства або втягнення особи в заняття проституцією за 2022 рік обліковано лише 193 правопорушення і лише 80 спрямовані до суду з обвинувальним актом.

Автори закону нагадують, що за ст. 301 можна фактично отримати обвинувачення будь за що – відправку приватних «хтивок», розміщення власних роликів подружніми парами на Pornhub, пересилку нюдсів волонтерками і волонтерами TerOnlyFans за донат на ЗСУ, зберігання або створення картин з еротичними сюжетами і навіть позичання друзям книг по сексуальному здоров’ю.

10 липня 2023 року Новосанжарський райсуд на Полтавщині виніс вирок жінці, яка відправила чоловіку через Telegram свої інтимні відео. «Судово-мистецтвознавча експертиза» визнала два з цих відео порнографією. В справі не йшлось про продаж – це було просто приватне спілкування. Втім, обвинувачена уклала угоду про визнання провини з прокурором. Суд визнав її винною за ч. 2 ст. 301 та оштрафував за 34 тис.грн.

У іншій справі з притягненням до відповідальності української блогерки з OnlyFans, яку правоохоронці відкрили у травні 2021 року, слідчий зробив три контрольні закупівлі контенту блогерки.

В січні 2022 року було викрито старшого інспектора відділу кіберполіції у Волинській області, який вимагав від вебкам-моделі $1500 за не притягнення її до відповідальності за розповсюдження порнографії.

За ст. 302 ККУ «місцями розпусти» правоохоронці вважають, наприклад, регулярні вебкам-стріми еротичного характеру з власної оселі, вечірки сексуальною характеру, тематичні «готелі для дорослих».

Минулого тижня в Києві пройшло перше засідання суду у справі проти Олени Соловйової, власниці рольового готеля Cherry Twins, в якому у січні 2023 року поліція провела обшук з собаками. Олену обвинувачують саме по ст. 302 – за утримання місць розпусти. Місце розпусти – це її готель з топу тематичних готелів світу, де тоді проходила вечеринка в стилі серіалу про готичну дівчинку Wednesday, а гостями були сімейні пари віком за 30.

Скільки Україна може заробити на легалізації порноіндустрії

За майже півтора роки існування платформи TerOnlyFans волонтери руху зібрали близько 31,5 млн грн донатів на ЗСУ за еротичні фотокартки.

Платформа контенту для дорослих OnlyFans однією з перших зареєструвалася в Україні платником так званого «податку на Google». За перше півріччя 2023 року компанія нарахувала $928,2 тис. ПДВ і сплатила до бюджету України близько 34 млн грн.

Ярослав Железняк про порно і реформи — відео

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉
Вкладення