Facebook Pixel

Медики назвали продукти, які покращують роботу серця

Серце – один із найважливіших органів нашого тіла, і його здоров’я значною мірою залежить від способу життя, зокрема – від харчування. Правильно підібрані продукти допомагають знизити ризик серцево-судинних захворювань, нормалізувати тиск і зменшити рівень «поганого» холестерину. Медики та дієтологи назвали основні продукти, які підтримують здорову роботу серця і судин.

Жирна риба

Лосось, скумбрія, сардини та тунець багаті на омега-3 жирні кислоти. Вони знижують рівень тригліцеридів у крові, нормалізують тиск і мають протизапальну дію. Рекомендація від лікарів – їсти жирну рибу хоча б двічі на тиждень.

Ягоди

Чорниця, малина, полуниця та ожина містять багато антиоксидантів, зокрема антоціанів, які захищають серце від окислювального стресу та запалень. Також ягоди сприяють зниженню артеріального тиску.

Горіхи

Мигдаль, волоські горіхи, фундук та кеш’ю містять корисні жири, білки та вітамін Е. Вони покращують еластичність судин і сприяють зниженню рівня холестерину. Обирайте несолоні та несмажені горіхи і вживайте їх у помірній кількості – до жмені на день.

Оливкова олія

Це джерело мононенасичених жирів, які сприяють здоров’ю серцево-судинної системи. Регулярне вживання оливкової олії знижує ризик інсульту та ішемічної хвороби серця.

Цільнозернові продукти

Вівсянка, бурий рис, гречка, цільнозерновий хліб і макарони з твердих сортів пшениці містять клітковину, яка знижує рівень «поганого» холестерину та стабілізує рівень цукру в крові.

Бобові

Квасоля, сочевиця, нут та горох – чудове джерело рослинного білка і розчинної клітковини. Вони допомагають зменшити ризик серцевих захворювань, знижують тиск і регулюють рівень глюкози.

Темний шоколад

Має високий вміст флавоноїдів, які покращують кровообіг і зменшують ризик утворення тромбів. Але важливо обирати шоколад з вмістом какао не менше 70% і вживати його помірно.

Листова зелень

Шпинат, руккола, броколі та інші зелені овочі багаті на вітаміни, антиоксиданти та нітрати, які сприяють розширенню судин і зниженню тиску.

Авокадо

Містить калій, клітковину та мононенасичені жири. Авокадо допомагає зменшити рівень «поганого» холестерину та зміцнює серцево-судинну систему.

Помідори

Багаті на лікопін – потужний антиоксидант, що зменшує ризик інфаркту та атеросклерозу. Особливо корисними вважаються термічно оброблені помідори (наприклад, у соусах).

Подякувати 🎉