У Міністерстві аграрної політики та продовольства заявили про нарощування поглиблення переробки аграрної продукції. Найшвидшими темпами зміни відбуваються в експорті олійних, перероблення зернових суттєво відстає. Для прискорення процесу відомство запустило програму держпідтримки переробних підприємств, розповів в інтерв'ю перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький.
За його словами, Україна майже повністю експортує соняшник у вигляді олії. Окрім того, місцеві підприємства переробляють близько третини врожаю сої. Дещо меншим є обсяг переробки ріпаку, однак у цьому пункті збільшується частка в експорт і олії, а також біопалива.
«Рівень перероблення зернових наразі невисокий. Але зараз будуються три заводи для перероблення зерна кукурудзи в різну продукцію. Ми практично цілком забезпечуємо внутрішні потреби в пшеничному борошні», — уточнив Висоцький.

За його словами, щоб змінити ситуацію, що склалася, держава нещодавно дозволила переробникам брати пільгові кредити під 5% річних у гривні. Для них також передбачили компенсацію розміром до 50% інвестицій у будівництво, реконструкцію чи модернізацію потужностей.
Додатково. За прогнозом асоціації «Укроліяпром», у 2021 — 2022 маркетинговому році виробництво основних видів насіння олійних культур в Україні становитиме 24,2 млн тонн:
- насіння соняшнику — 17,5 млн тонн (+ 24,1%);
- соєві боби — 3,7 млн тонн (+23,3%);
- насіння ріпаку — 3,05 млн тонн (+10,9%).
«У 2021/22 маркетинговому році прогнозується рекордне виробництво олії соняшникової в Україні понад 7,2 млн тонн (на 24,1%). Це прогноз як вітчизняних, так і закордонних аналітиків», — йдеться в повідомленні асоціації.
Контекст. За оцінками Refinitiv Agriculture, експорт соняшникової олії з України, ймовірно, збільшиться до 6,77 млн тонн в сезоні 2021/22 року (вересень — серпень) з 5,38 млн тонн у 2020/21 році.
У березні ціни на українську соняшникову олію сягли $1700 за тонну. У грудні ціна опустилася до сезонного мінімуму $1300.
Головне від The Page
Дякуємо, що підписалися на The Page.
Буде гаряче!
Раз на тиждень ми будемо відправляти вам найцікавіші редакційні матеріали.
Я погоджуюсь з політикою конфіденційності
Читайте також