Гастро/Їжа

Найсмачніша шарлотка з яблуками: 5 кращих способів приготування

Автор

Знайома з дитинства шарлотка з яблуками має надзвичайно простий рецепт. ЇЇ успішно готують навіть початківці. Але чи знаєте ви, що існує декілька варіацій приготування, що дозволяють отримати нові враження від улюбленого яблучного десерту — шарлотки? Прості та зрозумілі, вони приємно здивують вас і надовго затримаються у сімейному меню.

Спробуйте п'ять варіантів приготування, які вимагають суто базових продуктів і зовсім трохи часу.

Шарлотка з яблуками найкращий рецепт — питання досить суб'єктивне. Комусь до вподоби класика з бісквітним тістом, хтось зупинить вибір на більш зволоженому кефірному, а під настрій приготує для домашньої вечері американський варіант з цікавою подачею. Варто спробувати кожен. А для початку декілька лайфхаків, які покращують будь-який рецепт шарлотки:

  • обирайте міцні, зрілі, але не перестиглі яблука;
  • просіюйте борошно перед приготуванням, це надає тісту додаткової повітряності та пишності;
  • збиваючи яйця міксером, починайте з низької швидкості, потім перемкніть на середньо-високу до досягнення стабільної густої кремової текстури;
  • вводьте борошно в яєчну масу маленькими порціями, рівномірно змішуючи на невисокій швидкості;
  • ставте пиріг у вже розігріту духовку.

Не лінуйтеся виконати ці кроки, і ваша наймачніше шарлотка з яблуками буде завжди ідеальна. А тепер почнемо з класики — шарлотка з яблуками рецепт з бісквітним тістом.

Читайте також: Простий рецепт яблучного пирога, що тане в роті.

Шарлотка з яблуками: класичний рецепт

Класичний рецепт шарлотки з яблуками — це безпрограшний спосіб, який завжди вдається. Обирайте яблука з щільною м'якоттю, а от занадто щільну шкірку краще очистити.

Інгредієнти для класичної шарлотки з яблуками:

  • борошно — 200 г
  • яблука — 4 шт.
  • розпушувач для тіста — 1,5 ч. л.
  • ванільний цукор — 1 ч. л.
  • яйця — 4 шт.
  • цукор — 100 г
  • масло для змащування форми — 50 г
  • цукрова пудра для прикраси — 2 ст. л.

Як приготувати класичну шарлотку з яблуками

Збийте яйця та цукор за допомогою міксера. В яєчно-цукрову масу порційно додавайте просіяне борошно та розпушувач. Акуратно перемішайте до однорідного стану.

Форму для випікання змастіть вершковим маслом чи застеліть пекарським папером. Духовку розігрійте до 180 °C.

Яблука почистьте від серцевини та наріжте скибочками. Викладати їх у форму можна двома способами. Найпростіший — рівномірно викласти скибочки яблук на дно форми та залити зверху тістом. Або: вилити у форму спочатку трохи тіста, потім викласти яблука, зверху залити рештою тіста. Тісто має рівномірно покрити фруктову начинку.

Фото: Рixabay

Така яблучна шарлотка випікатиметься близько 45-50 хвилин. Легкий спосіб перевірити готовність — проткнути її зубочисткою. Якщо виймається суха і чиста, пиріг готовий. Дістаньте та дайте охолонути, перш ніж виймати з форми. Присипавши цукровою пудрою, додасте десерту більш нарядного вигляду.

Шарлотка в мультиварці

Окрім духовки, приготувати пишну шарлотку з яблуками можна в мультиварці.

Інгредієнти для шарлотки в мультиварці:

  • борошно — 120 г
  • яблука — 3-4 шт.
  • розпушувач для тіста — 1 ч. л.
  • ванільний цукор — 1 ч. л.
  • кориця мелена — 0,5 ч. л.
  • яйця — 4 шт.
  • цукор — 200 г
  • масло для змащування форми — 50 г

Як приготувати шарлотку в мультиварці

Очищені від шкірки та серцевини яблука наріжте тонкими слайсами. Чашу мультиварки змастіть вершковим маслом. Викладіть фрукти рівномірно на дно чаші. Тепер справа за тістом: яйця з цукром збийте в однорідну масу, поступово введіть просіяне борошно, додайте розпушувач та ванільний цукор. Перемішайте обережно, але ретельно на низьких обертах міксера. Вилийте тісто в форму з яблуками. Готуйте шарлотку в режимі «Випічка» протягом 45-50 хвилин. Після закінчення часу залиште на 10 хвилин відпочити в мультиварці при відкритій кришці.

Шарлотка на кефірі

Можливо, не найочевидніший варіант рецепту шарлотки, але попереджаємо — це кохання з першого шматочка! Текстура тіста більш волога, ніж у класичної бісквітної випічки, а приготування не менш просте.

Інгредієнти для шарлотки на кефірі:

  • яблука — 3 шт.
  • кефір — 200 мл
  • яйця — 2 шт.
  • борошно — 300 г
  • цукор — 100 г
  • масло вершкове — 50 г
  • сода — 0,5 ч. л. (або розпушувач — 1 ч. л.)
  • сіль — 1 дрібка

Як приготувати шарлотку на кефірі

Кефір бажано використати кімнатної температури чи тепліше, вершкове масло попередньо розтопити. Очищені яблука поріжте на маленькі шматочки (кубики). В окремій мисці збийте міксером яйця з цукром, додайте сіль. В яєчну масу влийте масло і кефір, рівномірно і ретельно розмішайте. Поступово додавайте просіяне з розпушувачем борошно, працюючи міксером на повільному режимі.

Змастіть форму для випікання маслом чи застеліть пекарським папером. Налийте в форму половину тіста, потім рівномірно розкладіть яблука, зверху залийте залишком тіста. Відправте в розігріту до 180 °C духовку на 45-50 хвилин.

Шарлотка з пісочним тістом

Готуйтеся подивитися на шарлотку іншими очима.

Інгредієнти для шарлотки з пісочним тістом:

  • яєчні жовтки — 2 шт.
  • цукор — 200 г (50 г для тіста, 150 г для начинки)
  • масло вершкове — 90 г
  • борошно — 120 г
  • розпушувач — 1 ч. л.
  • сіль — 1 дрібка
  • яблука — 6 шт.
  • кориця — 1 ч. л.

Як приготувати шарлотку з пісочним тістом

Порада: таке тісто можна зробити заздалегідь, наприклад, звечора.

Викладіть у велику миску яйця та цукор. Збийте міксером до отримання стабільної пишної маси. Додайте вершкове масло кімнатної температури та добре перемішайте, не збиваючи. Туди ж додайте борошно, розпушувач та сіль. Гарно перемішайте міксером на низькій швидкості чи руками. Накрийте тісто харчовою плівкою та поставте в холодильник щонайменше на дві години.

Очищені яблука наріжте кубиками, покладіть в каструлю, додайте цукор, корицю та поставте на середній вогонь на 10-15 хвилин. Добре перемішайте, зніміть з вогню та дайте охолонути.

Фото: Рixabay

Дістаньте тісто з холодильника та дайте йому відпочити при кімнатній температурі близько 10 хвилин. Тим часом приготуйте форму діаметром близько 22-24 см. Змажте форму маслом, рівномірно розподіліть в ній пісочне тісто. Проколіть тісто виделкою декілька разів та поставте в попередньо розігріту духовку (180 °C) на 15-20 хвилин. Готове тісто матиме золотавий відтінок. Дістаньте тісто і обережно викладіть в нього яблучну начинку. Готовий пиріг рекомендуємо поставити в холодильник на добу — повірте, результат вартує очікувань.

Шарлотка по-американськи

Випічку з яблуками готують в усьому світі. Спробуйте американську варіацію шарлотки, це цікаво і смачно.

Інгредієнти для шарлотки по-американськи:

  • Яблука — 4-5 шт.
  • Борошно — 350 г
  • Цукор — 150 г
  • Масло вершкове охолоджене — 150 г
  • Вода — 150 г
  • Лимон — 0,5 шт.
  • Кориця — дрібка
  • Сіль — дрібка
  • Кукурудзяний крохмаль — 30 г

Як приготувати шарлотку по-американськи

Такий пиріг для подачі до столу прикрашають мусом зі збитих вершків чи кулькою морозива. Можна також додати пригорщу ягід малини чи порізаної полуниці. Спробуйте такий варіант подачі до будь-якого з рецептів з нашої добірки.

Борошно змішайте с сіллю, цукром (100 г) та тертим вершковим маслом. Гарно розмішайте руками по появи крихт. Поступово вливайте охолоджену воду, вимішуючи еластичне тісто. Загорніть тісто в еластичну плівку, залиште в холодильнику мінімум на дві години.

Для начинки очищені яблука наріжте тонкими скибочками, додайте до них цукор (50 г), сік половини лимона, корицю, крохмаль. Гарно перемішайте.

Форму діаметром 22-24 см змастіть вершковим маслом чи вкрийте пекарським папером. Охолоджене тісто розділіть на 2 частини, більшу та меншу. Розкатайте більшу частину тіста та вкладіть на дно форми. На ній рівномірно розподіліть яблучну начинку. Меншу частину тіста розкатайте та наріжте смужками шириною 2-2,5 см, з яких зробіть решітку поверх яблук. Випікайте пиріг близько 40 хвилин за температури 180 °C. Рум'яний та запашний, він легко дістається з форми після остигання.

Читати на The Page

Гастро/Їжа

Голодна кутя на другий Святвечір: класичний рецепт

Здоров'я

Одноразові контейнери для їжі збільшують ризик розвитку серцево-судинних захворювань — дослідження

Гастро/Їжа

Яблучний пиріг, який тане в роті: ТОП-5 простих рецептів