Знайома з дитинства шарлотка з яблуками має надзвичайно простий рецепт. ЇЇ успішно готують навіть початківці. Але чи знаєте ви, що існує декілька варіацій приготування, що дозволяють отримати нові враження від улюбленого яблучного десерту — шарлотки? Прості та зрозумілі, вони приємно здивують вас і надовго затримаються у сімейному меню.
Спробуйте п'ять варіантів приготування, які вимагають суто базових продуктів і зовсім трохи часу.
Шарлотка з яблуками найкращий рецепт — питання досить суб'єктивне. Комусь до вподоби класика з бісквітним тістом, хтось зупинить вибір на більш зволоженому кефірному, а під настрій приготує для домашньої вечері американський варіант з цікавою подачею. Варто спробувати кожен. А для початку декілька лайфхаків, які покращують будь-який рецепт шарлотки:
- обирайте міцні, зрілі, але не перестиглі яблука;
- просіюйте борошно перед приготуванням, це надає тісту додаткової повітряності та пишності;
- збиваючи яйця міксером, починайте з низької швидкості, потім перемкніть на середньо-високу до досягнення стабільної густої кремової текстури;
- вводьте борошно в яєчну масу маленькими порціями, рівномірно змішуючи на невисокій швидкості;
- ставте пиріг у вже розігріту духовку.
Не лінуйтеся виконати ці кроки, і ваша наймачніше шарлотка з яблуками буде завжди ідеальна. А тепер почнемо з класики — шарлотка з яблуками рецепт з бісквітним тістом.
Читайте також: Простий рецепт яблучного пирога, що тане в роті.
Шарлотка з яблуками: класичний рецепт
Класичний рецепт шарлотки з яблуками — це безпрограшний спосіб, який завжди вдається. Обирайте яблука з щільною м'якоттю, а от занадто щільну шкірку краще очистити.
Інгредієнти для класичної шарлотки з яблуками:
- борошно — 200 г
- яблука — 4 шт.
- розпушувач для тіста — 1,5 ч. л.
- ванільний цукор — 1 ч. л.
- яйця — 4 шт.
- цукор — 100 г
- масло для змащування форми — 50 г
- цукрова пудра для прикраси — 2 ст. л.
Як приготувати класичну шарлотку з яблуками
Збийте яйця та цукор за допомогою міксера. В яєчно-цукрову масу порційно додавайте просіяне борошно та розпушувач. Акуратно перемішайте до однорідного стану.
Форму для випікання змастіть вершковим маслом чи застеліть пекарським папером. Духовку розігрійте до 180 °C.
Яблука почистьте від серцевини та наріжте скибочками. Викладати їх у форму можна двома способами. Найпростіший — рівномірно викласти скибочки яблук на дно форми та залити зверху тістом. Або: вилити у форму спочатку трохи тіста, потім викласти яблука, зверху залити рештою тіста. Тісто має рівномірно покрити фруктову начинку.
Фото: Рixabay
Така яблучна шарлотка випікатиметься близько 45-50 хвилин. Легкий спосіб перевірити готовність — проткнути її зубочисткою. Якщо виймається суха і чиста, пиріг готовий. Дістаньте та дайте охолонути, перш ніж виймати з форми. Присипавши цукровою пудрою, додасте десерту більш нарядного вигляду.
Шарлотка в мультиварці
Окрім духовки, приготувати пишну шарлотку з яблуками можна в мультиварці.
Інгредієнти для шарлотки в мультиварці:
- борошно — 120 г
- яблука — 3-4 шт.
- розпушувач для тіста — 1 ч. л.
- ванільний цукор — 1 ч. л.
- кориця мелена — 0,5 ч. л.
- яйця — 4 шт.
- цукор — 200 г
- масло для змащування форми — 50 г
Як приготувати шарлотку в мультиварці
Очищені від шкірки та серцевини яблука наріжте тонкими слайсами. Чашу мультиварки змастіть вершковим маслом. Викладіть фрукти рівномірно на дно чаші. Тепер справа за тістом: яйця з цукром збийте в однорідну масу, поступово введіть просіяне борошно, додайте розпушувач та ванільний цукор. Перемішайте обережно, але ретельно на низьких обертах міксера. Вилийте тісто в форму з яблуками. Готуйте шарлотку в режимі «Випічка» протягом 45-50 хвилин. Після закінчення часу залиште на 10 хвилин відпочити в мультиварці при відкритій кришці.
Шарлотка на кефірі
Можливо, не найочевидніший варіант рецепту шарлотки, але попереджаємо — це кохання з першого шматочка! Текстура тіста більш волога, ніж у класичної бісквітної випічки, а приготування не менш просте.
Інгредієнти для шарлотки на кефірі:
- яблука — 3 шт.
- кефір — 200 мл
- яйця — 2 шт.
- борошно — 300 г
- цукор — 100 г
- масло вершкове — 50 г
- сода — 0,5 ч. л. (або розпушувач — 1 ч. л.)
- сіль — 1 дрібка
Як приготувати шарлотку на кефірі
Кефір бажано використати кімнатної температури чи тепліше, вершкове масло попередньо розтопити. Очищені яблука поріжте на маленькі шматочки (кубики). В окремій мисці збийте міксером яйця з цукром, додайте сіль. В яєчну масу влийте масло і кефір, рівномірно і ретельно розмішайте. Поступово додавайте просіяне з розпушувачем борошно, працюючи міксером на повільному режимі.
Змастіть форму для випікання маслом чи застеліть пекарським папером. Налийте в форму половину тіста, потім рівномірно розкладіть яблука, зверху залийте залишком тіста. Відправте в розігріту до 180 °C духовку на 45-50 хвилин.
Шарлотка з пісочним тістом
Готуйтеся подивитися на шарлотку іншими очима.
Інгредієнти для шарлотки з пісочним тістом:
- яєчні жовтки — 2 шт.
- цукор — 200 г (50 г для тіста, 150 г для начинки)
- масло вершкове — 90 г
- борошно — 120 г
- розпушувач — 1 ч. л.
- сіль — 1 дрібка
- яблука — 6 шт.
- кориця — 1 ч. л.
Як приготувати шарлотку з пісочним тістом
Порада: таке тісто можна зробити заздалегідь, наприклад, звечора.
Викладіть у велику миску яйця та цукор. Збийте міксером до отримання стабільної пишної маси. Додайте вершкове масло кімнатної температури та добре перемішайте, не збиваючи. Туди ж додайте борошно, розпушувач та сіль. Гарно перемішайте міксером на низькій швидкості чи руками. Накрийте тісто харчовою плівкою та поставте в холодильник щонайменше на дві години.
Очищені яблука наріжте кубиками, покладіть в каструлю, додайте цукор, корицю та поставте на середній вогонь на 10-15 хвилин. Добре перемішайте, зніміть з вогню та дайте охолонути.
Фото: Рixabay
Дістаньте тісто з холодильника та дайте йому відпочити при кімнатній температурі близько 10 хвилин. Тим часом приготуйте форму діаметром близько 22-24 см. Змажте форму маслом, рівномірно розподіліть в ній пісочне тісто. Проколіть тісто виделкою декілька разів та поставте в попередньо розігріту духовку (180 °C) на 15-20 хвилин. Готове тісто матиме золотавий відтінок. Дістаньте тісто і обережно викладіть в нього яблучну начинку. Готовий пиріг рекомендуємо поставити в холодильник на добу — повірте, результат вартує очікувань.
Шарлотка по-американськи
Випічку з яблуками готують в усьому світі. Спробуйте американську варіацію шарлотки, це цікаво і смачно.
Інгредієнти для шарлотки по-американськи:
- Яблука — 4-5 шт.
- Борошно — 350 г
- Цукор — 150 г
- Масло вершкове охолоджене — 150 г
- Вода — 150 г
- Лимон — 0,5 шт.
- Кориця — дрібка
- Сіль — дрібка
- Кукурудзяний крохмаль — 30 г
Як приготувати шарлотку по-американськи
Такий пиріг для подачі до столу прикрашають мусом зі збитих вершків чи кулькою морозива. Можна також додати пригорщу ягід малини чи порізаної полуниці. Спробуйте такий варіант подачі до будь-якого з рецептів з нашої добірки.
Борошно змішайте с сіллю, цукром (100 г) та тертим вершковим маслом. Гарно розмішайте руками по появи крихт. Поступово вливайте охолоджену воду, вимішуючи еластичне тісто. Загорніть тісто в еластичну плівку, залиште в холодильнику мінімум на дві години.
Для начинки очищені яблука наріжте тонкими скибочками, додайте до них цукор (50 г), сік половини лимона, корицю, крохмаль. Гарно перемішайте.
Форму діаметром 22-24 см змастіть вершковим маслом чи вкрийте пекарським папером. Охолоджене тісто розділіть на 2 частини, більшу та меншу. Розкатайте більшу частину тіста та вкладіть на дно форми. На ній рівномірно розподіліть яблучну начинку. Меншу частину тіста розкатайте та наріжте смужками шириною 2-2,5 см, з яких зробіть решітку поверх яблук. Випікайте пиріг близько 40 хвилин за температури 180 °C. Рум'яний та запашний, він легко дістається з форми після остигання.