Апетитні рум'яні панкейки, що гіркою височать на тарілці, очікуючи акомпанементу у вигляді меду чи варення, — що може бути приємнішим зранку? Зазвичай ними ласують у вихідні, але ми готові розказати, як зробити панкейки варіантом сніданку на кожен день. Будь-який рецепт панкейків з нашої добірки надзвичайно швидкий, простий та вимагає лише продуктів, що завжди є в холодильнику.
Як зробити панкейки: правила
Для початку розкажемо універсальні правила, що допоможуть отримати ідеальні панкейки. Використовуйте їх у будь-якому з рецептів з нашого ТОП-5:
- Просіявши борошно перед додаванням його до тіста, ви надасте страві додаткової легкості та пишності.
- Смажте на сухій (без олії) і добре розігрітій на середньому вогні сковороді, бажано з товстим дном та антипригарним покриттям.
- Перевертайте панкейки, коли помітите на поверхні появу маленьких пухирців. З іншого боку смажте 1-2 хвилини до появи рівномірного рум'янцю.
- Трапляється, що перший панкейк прилипає та розривається при перегортанні. У такому випадку трохи змастіть сковорідку олією та протріть паперовою серветкою — і сміливо продовжуйте.
- Подавайте зі: сметаною, вареннями, свіжими чи замороженими ягодами, медом, нутелою, кленовим сиропом, згущеним молоком — варіантів безліч, залежить від смаку та продуктів, що маєте на кухні.
А тепер до справи — точніше, до способів приготування. Найчастіше панкейки рецепт мають на основі молока. Шукаючи панкейки рецепт українською, першим знайдете саме цей інгредієнт як основу. З нього і почнемо.
Спробуйте приготувати також шарлотку з яблуками.
Пишні панкейки на молоці
Швидкий і надійний рецепт, завдяки якому ви отримаєте пухкі, ніжні та рум'яні панкейки. З поданої кількості інгредієнтів отримаєте сніданок на двох, для більшої родини сміливо подвоюйте кількість.
Інгредієнти для панкейків на молоці:
Молоко — 200 мл
Яйце — 1 шт.
Борошно — 200 г
Цукор — 30 г
Олія соняшникова чи кокосова — 30 мл
Сода чи розпушувач — 5 г
Ванілін — 1 г
Сіль — 1 дрібка
Як приготувати панкейки на молоці
Збийте яйце з цукром, сіллю та ваніліном. Додайте молоко, добре збийте отриману масу. Поступово вводьте просіяне борошно з розпушувачем до молочно-яєчної суміші, добре перемішайте та додайте олію, знову перемішайте.
Смажте панкейки на сухій сковороді на середньому вогні по 1-2 хвилини на кожну зі сторін. Зауважте, що для смаження другої сторони знадобиться трохи менше часу.
Панкейки на кефірі
Щоб отримати пишні панкейки на кефірі, краще трохи підігріти його чи хоча б довести до кімнатної температури.
Інгредієнти для панкейків на кефірі:
Борошно — 160 г
Кефір — 200 мл
Яйце — 1 шт.
Олія соняшникова чи кокосова — 2 ст. л.
Цукор — 40 г
Сода чи розпушувач — 0,5 ч. л.
Як приготувати панкейки на кефірі
В мисці ретельно перемішайте кефір, яйце, цукор та олію. Просіяне з розпушувачем борошно поступово додавайте до рідкої маси та знову добре розмішайте. Отримане тісто за консистенцією нагадуватиме густу сметану. Смажте панкейки на сухій розігрітій сковороді до появи приємного рум'янцю.
Фото: Рixabay
Панкейки на йогурті
Для цього рецепту знадобиться натуральний йогурт без цукру та смакових добавок жирністю близько 3%.
Інгредієнти для панкейків на йогурті:
Йогурт — 200 мл
Борошно — 100 г
Яйце — 1 шт.
Цукор — 60 г
Олія соняшникова чи кокосова — 2 ст. л.
Розпушувач — 5 г
Сіль — 1 дрібка
Як приготувати панкейки на йогурті
Гарно, до однорідної маси змішайте у мисці яйце, цукор, олію та сіль. Додайте йогурт (має бути не холодніше кімнатної температури, краще трохи теплий), знову якісно перемішайте. Поступово всипте попередньо просіяне з розпушувачем борошно, на низьких обертах міксера чи вінчиком доведіть тісто до стану негустої сметани. Випікати класичним способом на сухій сковороді.
Панкейки на воді
Приємна звістка для тих, у кого закінчилося і молоко, і кефір, і йогурт: існує не менш вдалий рецепт панкейків на воді. Робіть, не вагаючись.
Інгредієнти для панкейків на воді:
Борошно — 250 г
Яйця — 2 шт.
Вода — 250 мл
Цукор — 2 ст. л.
Олія оливкова чи кокосова — 2 ст. л.
Розпушувач для тіста — 2 ч. л.
Ванілін — 1 г
Сіль — 0,5 ч. л.
Як приготувати панкейки на воді
Відокремте жовтки від білків, білки тимчасово приберіть в холодильник. Жовтки з'єднайте з водою та гарно збийте. В отриману рідину всипте борошно, попередньо просіяне з розпушувачем, та ванілін. Перемішайте до однорідного стану, додайте олію та знову перемішайте.
В іншій мисці збийте охолоджені білки та сіль. Поступово додаючи до білків цукор, доведіть міксером до стану стабільної пишної піни. З'єднайте білкову піну з тістом та перемішайте до однорідності на низьких обертах міксера чи вручну. Вуаля, можна випікати як зазвичай.
Корисні бананові панкейки
Щоб зробити панкейки не лише смачними, але й максимально легкими та корисними, знадобиться рисове борошно (не містить глютен) та банани (працюють як натуральний підсолоджувач). Візьміть для рецепта стиглі фрукти.
Інгредієнти для бананових панкейків:
Банани — 2 шт.
Яйце — 1 шт.
Борошно рисове — 100 г
Молоко — 30 мл
Розпушувач — 5 г
Як приготувати бананові панкейки
Зніміть з бананів шкурки та розчавіть м'якоть виделкою до стану пюре. Додайте молоко та яйце, гарно перемішайте. Додайте просіяне з розпушувачем борошно до бананової маси. Розмішайте до однорідного стану та випікайте на сухій розігрітій сковороді, як зазначено вище. Ось і все, неймовірно простий та здоровий сніданок готовий.