Facebook Pixel

Топ-5 рецептів маринованих білих грибів

Гастро/Їжа

Автор

В Україні нарешті розпочався грибний сезон. У 2024 році через спекотне літо він наступив значно пізніше. Але вже зараз тихі мисливці виходять з лісу з повними кошиками трофеїв.

Білий гриб ще називають королівським. Він має великий вміст цинку, міді, йоду та покращує травлення людини. Щоб зробити запас користі на зиму, білі гриби краще маринувати. Отже, пропонуємо Топ-5 рецептів маринованих білих грибів

Мариновані гриби для салату

Цей рецепт маринованих білих грибів ідеальний для майбутніх салатів. Їх можна додати до різних овочевих страв. Або просто поєднати з нарізаною зеленою чи ріпчастою цибулею. Готується швидко та легко, але зберігає безліч користі.

Інгредієнти:

1 кг білих грибів,

100 мл оцту 9%,

1 ст. ложка цукру,

4 ч. ложки дрібної солі,

1 лавровий листок,

7 гвоздик,

7 горошин чорного перцю,

4 зубчики часнику.

Приготування

Гриби помити та очистити. Нарізати невеликими шматочками, маленькі гриби залишаємо цілими. Для страви підійдуть як капелюшки, так і ніжки. Заливаємо гриби водою і варимо на сильному вогні. Після закипання знімаємо піну і варимо 30 хвилин на невеликому вогні, періодично помішуючи. Варені гриби за допомогою друшляку промиваємо кілька разів під проточною водою.

Мариновані гриби для салату. Джерело: depositphotos

Мариновані гриби для салату. Джерело: depositphotos

Для маринаду кип'ятимо літр води, додаємо сіль, цукор, лаврове листя, гвоздику, перець та часник. Додаємо гриби до киплячого маринаду і варимо 15-20 хвилин. Банки стерилізуємо та викладаємо гриби разом з маринадом, закриваємо і залишаємо охолонути.

Мариновані білі гриби з оцтом

Ця страва пахне бабусиним домом, лісом та безтурботним дитинством. Закуска з білих грибів прикрасить будь-який святковий стіл. Пам’ятаємо і про наступний піст, коли ця страва допоможе зробити меню не тільки смачним, але й корисним.

Інгредієнти:

500 г білих грибів

4 зубчики часнику.

2 л води

2 ст. ложки солі

2 ст. ложки цукру

3 ст. ложки столового оцту 9%

5−6 горошин чорного перцю

2 лаврові листи

1 ст. ложка насіння кропу.

Приготування

Чистимо та нарізаємо гриби, заливаємо водою та доводимо до кипіння. Знімаємо піну. Далі варимо білі гриби на малому вогні 15 хвилин. Відкидаємо на друшляк і промиваємо.

Мариновані гриби з оцтом. Джерело: depositphotos

Мариновані гриби з оцтом. Джерело: depositphotos

В окрему каструлю наливаємо воду, додаємо сіль, цукор та спеції. Після кипіння варимо маринад 5 хвилин. По банках розкладаємо нарізаний скибочками часник, додаємо гриби та заливаємо маринадом. Закриваємо, перевертаємо та даємо охолонути.

Мариновані білі гриби на зиму

Незабаром новорічні свята та Різдво. Цей рецепт маринованих білих грибів прикрасить стіл і здивує навіть найвимогливіших гостей. Коштує ця закуска недорого, а виглядає на мільйон.

Інгредієнти:

500 г білих грибів

1 л води

8 ст. ложка оцту 9%

3 гвоздики

4 горошини чорного перцю

4 горошини духмяного перцю

1 лавровий лист

1,5-2 ст. ложки цукру

1 ст. ложка солі.

Приготування

Білі гриби очистити, вимити, великі порізати на шматочки. Варити гриби слід 35-40 хвилин. Завдяки довгому варінню гриби не псуються, а сам рецепт потребує менше оцту. Далі гриби відкинути на друшляк і добре промити крижаною водою.

Мариновані гриби на зиму. depositphotos

Мариновані гриби на зиму. depositphotos

Переходимо до маринаду. Додаємо до води оцет, сіль, цукор та спеції. Маринад повинен закипіти. Потім додаємо гриби і варимо їх у маринаді протягом 15-20 хвилин.

Розкладаємо страву по банках, закриваємо та перевертаємо. Готуємося смакувати взимку.

Мариновані білі гриби, класичний рецепт

Якщо ви прийшли з лісу не з пустими руками і не знаєте, куди подіти всі ці дари природи, скористайтеся класичним рецептом маринованих білих грибів. Ця закуска ідеально поєднується з м’ясними та овочевими стравами. Також можна з маринованих білих грибів робити салати.

Інгредієнти:

1 кг білих грибів

1 цибулина

60 мл оцту 6%

3-4 лаврових листи

за смаком — гвоздика, чорний та духмяний перець

1 ст. ложка солі

Приготування

Білі гриби промити та очистити. Великі та середні за розміром нарізаємо шматочками, маленькі залишаємо цілими. Додаємо до грибів склянку води і доводимо до кипіння. Зменшуємо вогонь та варимо 15 хвилин. Ретельно перемішуємо кожні кілька хвилин, щоб гриби не прилипли до каструлі. Проціджуємо, але воду залишаємо.

Класичні мариновані білі гриби. Джерело: depositphotos

Класичні мариновані білі гриби. Джерело: depositphotos

У відвар додаємо сіль, оцет та спеції. У стерилізовані банки кладемо кільця цибулі, потім гриби, заливаємо маринадом. Закриваємо банки.

Ця страва зберігається в холодильнику до приходу гостей, які будуть вражені вашими кулінарними здібностями.

Мариновані печериці

Якщо у вас немає бажання бродити осіннім лісом в пошуках смачної закуски, то можна її зробити з покупних грибів. Мариновані печериці не гірші за білі. Хто казав, що за цю готову страву слід віддавати 250 грн, якщо мариновані печериці можна зробити дешевше та смачніше. А ще вони дуже легко і швидко готуються.

Інгредієнти:

500 г — печериці

50 мл — рафінована соняшникова олія

2 ст. ложки — 7-9% оцет

10 шт. — чорний перець горошком

1 ч. ложка — цукор

2 шт. — лавровий лист

3 зубчики — часник

50 мл — вода

1 ч. ложка — сіль

1 щіпка мускатного горіха

1 цибулина

Приготування:

Для рецепту краще обирати дрібні печериці. Гриби миємо та кладемо на суху сковорідку. Коли вони дадуть сік, смажимо 4-6 хвилин.

Мариновані печериці. Джерело: depositphotos

Мариновані печериці. Джерело: depositphotos

Для маринаду змішуємо олію, оцет, цукор, сіль, мускатний горіх та спеції. До суміші додаємо гриби. Варимо разом з маринадом на повільному вогні 10 хвилин. Додаємо нарізані тонкими пластинками цибулю та часник. Перемішуємо та залишаємо охолонути.

Перевага печериць у тому, що вони не вимагають довгого маринування. Їх можна їсти відразу, щойно страва охолоне.

ТОП-5 найкращих рецептів лечо Гастро/Їжа

ТОП-5 найкращих рецептів лечо

ТОП-5 рецептів аджики Гастро/Їжа

ТОП-5 рецептів аджики

Хурма: якою вона буває та як впливає на організм Гастро/Їжа

Хурма: якою вона буває та як впливає на організм