Facebook Pixel

Хурма: якою вона буває та як впливає на організм

Гастро/Їжа

Науковці вважають, що вперше хурму скуштували у Китаї ще 2000 років тому. Звідти цей смачний фрукт попрямував по всій планеті. Українці зазвичай вживають хурму з настанням холодів.

Саме зараз її час, тому розповідаємо про користь та шкоду цього фрукту та надаємо основні характеристики різних сортів.

Які бувають сорти хурми

На сьогодні людству відомо понад 2 тис. сортів хурми. Однак на поличках українських магазинів можна знайти лише з десяток її видів. Вона буває не в’язка, з помірною терпкістю або в'яжучих сортів.

Людству відомо понад 2 тисячі сортів хурми. Джерело: depositphotos

Людству відомо понад 2 тисячі сортів хурми. Джерело: depositphotos

Хурма Шарон

Хурма Шарон — не дуже поширений в Україні сорт, але знайти його можна. Ця рослина є результатом схрещування яблука і хурми. На смак вона схожа на абрикос і яблуко одночасно. Шарон має доволі великі, яскраво-помаранчеві плоди. А ще цей сорт вважається найдорожчим, але він цього вартує.

Хурма Корольок

Хурма Корольок — найпопулярніший сорт в Україні. Хоча за розміром його плоди середні, вони приваблюють неймовірним ароматом та соковитістю. На смак хурма корольок солодка та трохи терпка. Вона помаранчевого кольору зовні, але світло-шоколадна всередині.

Цікаво, що цей сорт хурми містить в собі бета-каротину навіть більше, ніж морква. Хурму корольок можна їсти не лише в чистому вигляді, з нею можна готувати десерти та додавати до салатів.

Корольок — найпопулярніший сорт хурми. Джерело: depositphotos

Корольок — найпопулярніший сорт хурми. Джерело: depositphotos

Хурма Рохо

Хурма Рохо — смачний та поживний фрукт. Він відрізняється яскравим червоно-помаранчевим кольором та солодким смаком. Плоди великі, з гладкою шкіркою, овальні або серцеподібні. Коли плід хурми рохо повністю дозрілий, він взагалі немає терпкості. Гурмани можуть отримати задоволення від медового смаку з нотками карамелі, що дарує хурма рохо. Вона ідеальна у свіжому вигляді, але чудово підходить і для десертів, джемів та випічки. Також вона поєднується з йогуртами та кашами.

Хурма Бичаче серце

Як і в томатів, сорт хурми бичаче серце має великий розмір. Вона темно-помаранчевого кольору. Дозрілі плоди майже без терпкості, м’якоть дуже ніжна. А ще хурма бичаче серце не має кісточок.

Вона містить в собі багато смаку та вітамінів, гарно підтримує імунітет під час зими. Її також можна додавати до салатів або приготувати на зиму варення.

Хурма містить в собі безлич користі. Джерело: depositphotos

Хурма містить в собі безлич користі. Джерело: depositphotos

Хурма Божий дар

Хоча хурма вважається екзотичним фруктом, сорт Божий дар має українське коріння. Так, в Україні теж вирощують хурму, а селекціонери навіть створюють сорти, які конкурентоздатні на ринку. Хурма Божий дар є джерелом багатьох корисних речовин для всієї родини. Вітаміни А та С, а також залізо, зміцнюють організм взимку. Хурма Божий дар має яскраво-помаранчеві плоди та гладеньку блискучу шкірку. При повному дозріванні не має терпкості. Можна їсти хурму свіжою або використовувати її для консервації.

Хурма — калорійність

Слід пам’ятати, що хурма досить калорійна порівняно з іншими фруктами та ягодами. Один плід містить у собі близько 112 ккал.

Енергетична цінність хурми доволі висока, а ще в ній є дуже багато фруктових цукрів. Одна середня хурма містить у собі 27 грамів цукрів, що треба враховувати тим, хто дотримується дієти. Але якщо вживати хурму не кожного дня та обмежуватися одним фруктом, то зайва вага не загрожуватиме.

У хурмі багато цукрів. Джерело: depositphotos

У хурмі багато цукрів. Джерело: depositphotos

Хурма: користь і шкода

У хурми корисна не тільки м’якоть, але й шкірка. Сам фрукт дуже насичений різними вітамінами та мікроелементами. Завдяки вітаміну С вона допомагає краще працювати імунітету в холодну пору року. Також хурма містить у собі глюкозу та фруктозу. Вона має навіть невеличку кількість Омега-3 і Омега-6 жирних кислот.

Хурма — користь

Всередині хурми безліч користі: вітаміни А, В, С, йод, залізо, калій, кальцій, фосфор, марганець, цинк, магній, хром, мідь, молібден, каротин та багато інших речовин.

Як і морква, хурма допомагає підтримати зір. А антиоксиданти покращують шкіру та захищають організм від старіння.

Хурма допомагає покращити зір. Джерело: depositphotos

Хурма допомагає покращити зір. Джерело: depositphotos

Також хурма має сечогінну властивість, що допомагає вивести зайву вологу та зняти набряки.

Вважається, що хурма зменшує шанс розвитку ракових пухлин. А також захищає шкіру від сухості та згубного впливу ультрафіолету. Завдяки магнію та калію хурма зміцнює кровоносні судини та допомагає роботі серця.

Хурма також вважається найкращим фруктом-антидепресантом. Магній у її складі заспокоює нервову систему, а вітамін В5 нормалізує гормональний фон.

Чим шкідлива хурма

Найбільша шкода хурми — високий вміст цукрів. Це слід враховувати тим, хто прагне схуднути. Також з обережністю її слід вживати людям з деякими розладами здоров’я, як-от діабет.

А якщо хурма на смак терпка, це свідчить про велику кількість танінів. Вони своєю чергою погіршують роботу кишківника. Але кількість танінів можна зменшити, якщо покласти хурму разом з яблуками в пакет і витримати її в холодильнику протягом 1-3 діб. Тоді плоди стають м’якшими, більш стиглими та смачними.

Хурму можна додавати до салатів або робити з неї десерти. Джерело: depositphotos

Хурму можна додавати до салатів або робити з неї десерти. Джерело: depositphotos

Ще хурма відома як засіб проти діареї. Тому при закрепах краще утриматися від вживання хурми.

Хурма: протипоказання

Людям, схильним до закрепів краще не ризикувати та відмовитися від хурми, тому що танін у її складі може погіршити стан здоров’я та «зацементувати» шлунок.

Варто обмежитися одним плодом в день людям з зайвою вагою. Самі по собі моносахариди, що містяться у хурмі, корисні, але це все одно — цукор.

Людям з діабетом другого типу треба відстежувати свій стан після вживання хурми і не їсти відразу весь плід, а починати з маленького шматочка. При діабеті першого типу буде важко впоратися зі зростанням рівня цукру в крові.

Протипоказана хурма і людям з гіпертиреозом (гіперфункція щитоподібної залози). Спочатку треба проконсультуватися з лікарем.

Хурму не рекомендують дітям до 3 років. Джерело: depositphotos

Хурму не рекомендують дітям до 3 років. Джерело: depositphotos

Також не рекомендується давати хурму дітям до трьох років. В них можуть з’явитися алергічні реакції або закрепи.

Хурма для жінок

Для жінок хурма особливо корисна як джерело поповнення дефіциту заліза. Це своєю чергою допоможе подолати прояви ПМС. Але для максимального ефекту слід вживати хурму регулярно.

Через велику кількість танінів та цукрів не слід їсти багато хурми вагітним, особливо у третьому семестрі.

Годуючим жінкам також краще обмежувати себе в хурмі. Вона може призвести до зайвої ваги та проблем з травленням.

Як приготувати щедру кутю: покроковий рецепт Гастро/Їжа

Як приготувати щедру кутю: покроковий рецепт

Як приготувати швидкі та смачні закуски на Новий рік: топ 5 рецептів Гастро/Їжа

Як приготувати швидкі та смачні закуски на Новий рік: топ 5 рецептів

Голодна кутя на другий Святвечір: класичний рецепт Гастро/Їжа

Голодна кутя на другий Святвечір: класичний рецепт