Facebook Pixel

Змішування вакцин: Україна — за, ВООЗ — проти

Українське Міністерство охорони здоров’я має намір офіційно дозволити комбінувати різні види вакцин проти коронавірусу, заявив головний санітарний лікар Ігор Кузін.

Наразі Національна технічна група експертів з імунізації рекомендувала дозволити змішувати вакцини, однак за дотримання певних умов. Мова йде про введення другої дози Comirnaty виробництва Pfizer-BioNTech після першої дози м-РНК-вакцини Moderna. Але застосовувати це пропонують у тих випадках, коли немає можливості закінчити вакцинацію тим самим препаратом. Окрім того, за рішенням лікаря можна вводити другу дозу Comirnaty, якщо в людини спостерігалась важка алергічна реакція організму на першу дозу векторної вакцини AstraZeneca.

Водночас у Всесвітній організації охорони здоров'я (ВООЗ) наголошують, що наразі немає достатньо даних щодо змішування вакцин. Ба більше, ці дії можуть бути навіть небезпечні. The Page зібрало інформацію про те, чи можна робити щеплення вакцинами різних виробників і чи є між ними різниця.

Контекст. Низка інститутів по всьому світу заявили, що, згідно з їхніми дослідженнями, змішування вакцин цілком безпечне та може підвищити захист від коронавірусу. Крім того, Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) заявляло, що змішування вакцин проти коронавірусу безпечне та ефективне.

Подякувати 🎉