Facebook Pixel

Зерновози створили затори в гирлі Дунаю через атаку на порт Рені — Reuters

Зерновози створили затори в гирлі Дунаю через атаку на порт Рені — Reuters

Зерновози створили затори в гирлі Дунаю через атаку на порт Рені — Reuters

Минулого тижня авіаудари російських агресорів завдали збитків зерновому сектору в Одеській області на десятки мільйонів доларів, а удари по інфраструктурі вздовж Дунаю 24 липня повернули спогади про експортний затор, який виник після повномасштабного вторгнення росії в лютому 2022 року, пише Reuters.

Quote«Без Дунаю експорт стає критичним. Здійснювати його лише сухопутними шляхами замало. Ми б повернулися до початку повномасштабного вторгнення. У нас немає іншого способу працювати. Якщо Чорне море буде закрито, Дунай стане одним з основних маршрутів, яким нам доведеться користуватися», – сказав Денис Марчук, заступник голови Всеукраїнської аграрної ради.

Зернові склади на Дунаї разом із резервуарами для зберігання інших вантажів зазнали російського удару 24 липня 2023 року під час атаки безпілотників.

Quote«Велике питання полягає в тому, чи атакуватиме росія ці порти найближчим часом і перешкоджати експорту», — сказав керівник відділу досліджень ринків сільськогосподарських товарів Rabobank Карлос Мера.

Перебої із судноплавством

Після авіаударів у понеділок у каналі Дунаю спостерігаються перебої із судноплавством, хоча незрозуміло, чому відбулося уповільнення руху суден.

У вівторок, 25 липня 2023 року, затор тривав: кораблі стояли на якорі, стояли в черзі, щоб зайняти свою чергу в порту, або повільно рухалися через канал Дунаю.

Двадцять суден, зокрема вантажні, стояли на якорі біля важливого портового терміналу в порту «Ізмаїл». Лише три судна змогли вийти з Ізмаїла, а ще три прибули в понеділок.

Навколо Рені також був затор: сім суден, переважно паливні танкери внутрішнього плавання, стояли на якорі поблизу цього порту.

Страхові тарифи зростають

Страхові джерела Reuters повідомили, що покриття військових ризиків для портів України, яке було частиною Чорноморської зернової угоди, було тимчасово зупинено, а деякі страхові компанії переглядають положення для портів на Дунаї.

Quote«Росія, схоже, прагне знищити інфраструктуру, а не залякати судноплавство, хоча останнє є наслідком», — повідомило одне зі страхових джерел.

Важливість Дунайського коридору для Києва зросла після розриву «зернової угоди», з якої росія вийшла минулого тижня. Цим маршрутом можна було експортувати приблизно 2,5 млн тонн зерна та насіння олійних культур на місяць до атак.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉