Facebook Pixel

ЄС надасть $15,5 млн допомоги українським аграріям у західних областях

Починаючи з березня 2023 року аграрні підприємства в чотирьох областях України зможуть отримати гранти до $25 тис. від Євросоюзу. Загальний бюджет проєкту складає $15,5 млн, повідомляє Продовольча програма ООН.

У рамках проєкту Львівська, Івано-Франківська, Закарпатська та окремі райони Чернівецької області отримають допомогу у формі пайових субсидій для розвитку виробництва та ланцюжків збуту сільськогосподарської продукції в умовах воєнного часу.

Учасниками проєкту стануть сільські домогосподарства, дрібні фермери та невеликі сільськогосподарські підприємства, залучені до ланцюжків виробництва та збуту таких категорій продукції:

Львівська область:

  • ягоди;
  • овочі;
  • рибна продукція.

Закарпатська, Івано-Франківська та Чернівецька області:

  • гуцульська овеча бринза;
  • гуцульська коров'яча бринза;
  • закарпатський мед;
  • вино закарпатське.
Quote«Це необхідно для того, щоб негайно й на найближчу перспективу задовольнити потреби місцевого та переміщеного на захід країни населення в продовольстві. Проєкт є критично важливим для запобігання продовольчій кризі, що загрожує у 2023 році», – сказав Крістіан Бен Хелл, керівник сільськогосподарського сектору Делегації ЄС в Україні.

Гранти в розмірі до $25 тис. видаватимуться в українських гривнях за поточним обмінним курсом. За умовами програми учасники муситимуть узяти пайову участь у фінансуванні інвестицій, що пропонуються. Подробиці щодо подання заявки, критеріїв і правил відбору буде опубліковано найближчим часом.

Як зазначають у Продовольчій програмі ООН, нещодавнє опитування 5 200 українців показало, що війна змусила кожного четвертого виробника скоротити чи припинити виробництво сільськогосподарської продукції.

Нагадаємо: за прогнозом Мінагрополітики, аграрний сектор України буде здатний повноцінно відновитися до показників довоєнного періоду не раніше, ніж за 2 — 3 роки, залежно від галузі.

Подякувати 🎉