Facebook Pixel

Ярославський готовий відновити Харківський авіазавод за $1 млрд

Власник промислової групи DCH Олександр Ярославський в офіційній заяві заявив, що готовий залучити $1 млрд на відновлення одного з флагманів вітчизняного машинобудування — Харківського авіаційного заводу (ХАЗ).

Згідно із заявою, група DCH з оприлюдненою суми планує $100 млн направити на виплату боргів, $500 млн на добудову вже закладених літаків і закладку нових. Ще $400 млн буде вкладено в програми розвитку.

«Планами ситий не будеш, колективу ХАЗ потрібні зарплати і гарантії збереження робочих місць, незалежно від того, хто і як їх дасть. А значить, заводу необхідна реальна підтримка держави і значні приватні інвестиції», — заявляє бізнесмен.

За його словами, зараз не важлива форма власності підприємства. Важливо не упустити час і не втратити підприємство.

У той же час, в уряд України ініціатива Ярославського поки не надходила.

«Такої офіційної пропозиції міністерство поки що не отримувало. Але я думаю, що ми будемо розглядати всі пропозиції від потенційних інвесторів і партнерів», — сказав міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський, перебуваючи з робочою поїздкою в Харкові, передає «Укрінформ».

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль провів 13 серпня нараду на ХАЗі, на якій стало відомо, що Олег Уруський створить і очолить робочу групу найближчим часом для розробки плану розвитку авіазаводу.

Прем'єр-міністр підкреслив, що варіант передачі підприємства в концесію не розглядається.

Харківське державне авіаційне виробниче підприємство (ХАЗ) — підприємство машинобудівного комплексу України, що спеціалізується на повному циклі робіт по серійному виробництву, доопрацювання та технічного обслуговування випущених літаків. За період 2012-2019 років ХАЗ взагалі не мав ніяких державних замовлень. Останній літак підприємство випустило в 2014 році.

Подякувати 🎉