Facebook Pixel

Як змінились HR-дослідження в Україні під час війни

Як змінились HR-дослідження в Україні під час війни

Як змінились HR-дослідження в Україні під час війни

HR-дослідження, які раніше проводилися рідко, почали ставати популярними. Проте виявилося, що компанії не мають достатньо досвіду чи кваліфікованих спеціалістів у штаті, які могли б їх організовувати. Gradus Research провели спеціальне дослідження про види, методи і бар’єри щодо досліджень серед керівників та експертів напрямку HR, а також торкнулися теми проблем у people management.

Які проблеми у сфері управління талантами існують наразі?

Повномасштабна війна призвела до загострення проблем у people management:

  • 68% респондентів зазначили, що суттєвою складністю у сфері управління талантами є вигорання і втома;
  • 62%, своєю чергою, вказали на труднощі у пошуку спеціалістів за певними напрямами;
  • 60% — на дефіцит персоналу на ринку.
Поточні проблеми в people management

Поточні проблеми в people management

Як часто компанії проводять HR-дослідження?

За результатами опитування, 82% респондентів організовують HR-дослідження у 2023 році і планують це робити у 2024-му. З них у 60% компаній вони проводилися раніше і проводяться зараз. Ще 5% опитаних представників компаній зазначають, що почали досліджувати питання в управлінні людським капіталом із початком повномасштабної війни, а 17% планують вперше ввести подібну практику у 2024 році.

Практика проведення HR-досліджень

Практика проведення HR-досліджень

Quote«Дослідження допомагають зрозуміти суть проблеми та не діяти наосліп, тобто відбувається робота з проблематикою без дарма витрачених часу та зусиль. Дослідження можна порівняти з чек-апом організму, тільки відмінність у тому, що це стосується не окремої людини, а організації в цілому. Вони допомагають виявити проблеми, і врешті-решт, отримати «висновки лікаря» у вигляді рекомендацій до подальших дій. Це економить гроші та час і допомагає проаналізувати, що відбувається в організації зі станом людей, культурою, лідерством тощо. Розуміння цього дає можливість сформулювати правильні плани і діяти ефективно», — зауважує незалежна HR-експертка Ольга Прохоренко.

Що переважно цікавить компанії у HR-дослідженнях?

На думку респондентів, найпопулярнішим методом HR-досліджень є замір eNPS (67% опитаних), а найзатребуванішими темами є залученість (57%) та корпоративна культура (41%). Вони показують ставлення співробітників до організації, чи подобається їм працювати в компанії і чи будуть вони з нею у скрутні моменти.

Види HR-досліджень, які наразі проводяться

Види HR-досліджень, які наразі проводяться

Що заважає проводити HR-дослідження?

32% респондентів вказали, що основним бар’єром до проведення HR-досліджень є нестача людей, які могли б цим займатися. Ще 21% респондентів не вбачають потреби у проведенні досліджень. І це може означати, що топ-менеджери компаній і HR-фахівці не завжди розуміють, що це за дослідження і, відповідно, навіщо вони потрібні.

Бар'єри проведення HR-досліджень

Бар'єри проведення HR-досліджень

Quote«Повномасштабна війна загострила багато проблем із людськими ресурсами в компаніях. І дослідження зараз — гарний інструмент пошуку інсайтів та тестування гіпотез для вирішення цих проблем», — зауважує засновниця і директорка дослідницької компанії Gradus Research Євгенія Близнюк.

Повний звіт за результатами дослідження доступний на сайті Gradus Research за посиланням.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉