Facebook Pixel

Багато міжнародних компаній з ЄС та G7 продовжують працювати в росії

Багато міжнародних компаній і досі не вийшли із російського ринку навіть після повномасштабного вторгнення. Великі дані показують, що величезна кількість організацій зі штаб-квартирами в Європейському Союзі (ЄС) та країнах Великої сімки продовжують працювати та інвестувати у росію, повідомляє видання Unisg.ch.

Нове дослідження професора Університету Санкт-Галлена Саймона Евенетта, фонду St.Gallen Endowment for Prosperity through Trade (SGEPT) та координатора Global Trade Alert (GTA) та професора IMD Нікколо Пізані демонструє досить повільний темп відступу фірм ЄС та G7 з росії.

Так, багато фірм зі штаб-квартирами в цих країнах чинили опір тиску з боку урядів, ЗМІ та неурядових організацій з метою залишити росію після вторгнення на Україну.

Компанії ЄС та G7

Після вторгнення росії в Україну в рф діяло загалом 2405 дочірніх компаній, що належать 1404 компаніям з ЄС та G7.

Дослідницька група Евенетта та Пізані виявила, що менш ніж 9% з цього пулу компаній продали хоча б одну дочірню компанію в росії. Ці темпи продажу практично не змінилися упродовж четвертого кварталу 2022 року.

Підтверджений вихід фірм з ЄС та G7, які мали частки участі в росії, становить:

  • 6,5% від загального прибутку до оподаткування всіх фірм з ЄС та G7, які ведуть комерційну діяльність у росії,
  • 8,6% основних засобів,
  • 8,6% сукупних активів,
  • 10,4% від операційної виручки,
  • 15,3% від загальної кількості працівників.

Ці висновки означають, що в середньому у компаній, що йдуть, як правило, була нижча прибутковість і більше співробітників, ніж у фірм, що залишилися в росії.

Ще більше американських компаній покинули росію

Після російського вторгнення в Україну іноземних фірм зі штаб-квартирою у Сполучених Штатах було підтверджено більше операцій, ніж компаній, що базуються в ЄС та Японії.

Проте результати показують, що менш ніж 18% дочірніх компаній США, які працюють у рф, були повністю продані після вторгнення в Україну. На відміну від цього, 15% японських фірм продали свої активи, і лише 8,3% фірм ЄС вийшли з росії.

З тих фірм ЄС та G7, які залишилися в росії:

  • 19,5% належать Німеччині,
  • 12,4% — американцям,
  • 7% — японським транснаціональним корпораціям.

Ці висновки ставлять під сумнів готовність західних фірм відокремитися від російського бізнесу.

Подякувати 🎉