Facebook Pixel

Великі гроші на малий бізнес: які гранти доступні підприємцям-новачкам

Бізнесмени-початківці, яким важко розвиватися в умовах війни через нестачу коштів, можуть подати заявку на грант. В Україні чимало програм підтримки малих підприємців, але виплати не так легко отримати, бо призначення залежить від об’єктивних факторів, як от тип діяльності, розмір бізнесу тощо.

Грант-менеджер Микола Грицай розповів, які програми існують в Україні станом на 2023 рік для малого бізнесу.

Грант на власну справу

Розмір підтримки – від 50 тис. до 250 тис. грн. Немає обмежень в діяльності, грант розповсюджується на будь-які нові бізнес-проєкти. Це можуть бути кафе, пекарні, магазини, СТО, видавництва та ін. Головне – створити щонайменше одне робоче місце. Фінанси дозволено витрачати на покупку обладнання, рекламу, матеріалів для виробництва тощо.

Грант на теплицю

Максимальна сума допомоги7 млн грн. Як зрозуміло з назви, гроші повинні піти на створення і розвиток тепличного господарства. Щодо робочих місць, їх має бути не менше 40. В рамках гранту дозволено купувати технічне устаткування та матеріали для посівної.

Грант на переробне підприємство

Розмір підтримки – до 8 млн грн на відкриття чи вдосконалення переробного підприємства. Зазначається, що велика частина вторинної сировини підлягає перероблюванню та використанню, тому потрібно збільшувати потужності держави в цій сфері. Бенефіціар може купувати техніку, а кількість обов’язкових робочих місць – 25.

Грант на сад

Допомогу надають лише на умовах співфінансування – до 400 тис. грн за 1 га, але не більш як 70% вартості всього проєкту. Учасники програми можуть висаджувати новий сад, ягідник, виноградник розміром від 1 до 25 гектар. Також за умовами надається постійна робота для 6-10 працівників, плюс є можливість набирати від 125 до 425 сезонних.

Грант на ІТ-стартап

Максимально дають 3,5 млн грн, щоб створити нову компанію у сфері високих технологій. Традиційно допомога призначається для купівлі технічного обладнання і програмного забезпечення, оплати консультаційних послуг тощо. Потрібно відкрити мінімум 3 робочі місця.

Грант «Start в ІТ»

Це програма, що передбачена для навчання та підвищення кваліфікації. Учасники можуть отримати кошти на проходження курсів у сфері ІТ. Зауважимо, цей грант, як і попередній, перебуває на стадії розробки та затвердження, тому подати заявку поки що неможливо.

Подякувати 🎉