Facebook Pixel

Електронні рецепти: що це таке, як працюватимуть і як отримати ліки в аптеці

Фото: УНІАН

Фото: УНІАН

Міністерство охорони здоров'я оголосило про підготовку продажу ліків за електронними рецептами. З їхньою допомогою пацієнти із серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою чи діабетом ІІ типу зможуть отримати ліки безоплатно або з незначною доплатою.

Пресслужба Міністерства охорони здоров'я в коментарі The Page пояснила, як саме користуватися електронними рецептами.

1

Переваги електронних рецептів

Рецепти створюються, зберігаються та передаються з використанням медичної інформаційної системи в електронній системі охорони здоров'я (eHealth).

За словами МОЗ, серед переваг таких рецептів:

  • мінімізація помилок під час виписування;
  • економія часу лікаря та пацієнта;
  • можливість отримати ліки в будь-якій аптеці, що має договір із Національною службою здоров’я України на участь у програмі реімбурсації «Доступні ліки».
2

Як отримати ліки за електронним рецептом

Офіційно електронний рецепт у рамках програми реімбурсації «Доступні ліки» почав працювати з 1 квітня 2019 року. Для пацієнта це все виглядає як смс-повідомлення із номером і кодом підтвердження. Однак для отримання ліків доведеться зробити низку кроків:

  • пацієнт записується та приходить на прийом до сімейного лікаря, терапевта або педіатра, з яким у нього підписана декларація;
  • лікар проводить прийом і виписує рецепт;
  • під час виписування електронного рецепта лікар разом із пацієнтом мають перевірити, чи є актуальним номер мобільного телефону, зазначений у декларації, і чи належить він пацієнту. Лікар має назвати вам код мобільного оператора та останні цифри номера;
  • після перевірки номера телефону лікар виписує рецепт в електронній системі охорони здоров'я;
  • на мобільний телефон пацієнта приходить СМС з унікальним номером рецепта та кодом підтвердження для отримання ліків в аптеці;
  • за необхідності або на прохання пацієнта лікар може роздрукувати консультаційний висновок, який містить розділ із призначеннями, зокрема призначенням ліків. У цьому розділі зазначається інформація про виписані ліки та номер електронного рецепта;
  • пацієнт йде до будь-якої зручної для нього аптеки, що бере участь у програмі «Доступні ліки», і називає працівнику аптеки номер рецепта;
  • працівник аптеки пропонує пацієнту лікарські засоби, які є в цій аптеці і входять до програми «Доступні ліки»;
  • пацієнт обирає один із лікарських засобів, називає чотиризначний код підтвердження та отримує свої ліки. Якщо необхідного препарату немає, пацієнт може піти до іншої аптеки й отримати ліки там.

Варто зазначити, що пацієнт має звернутися саме до свого лікаря, з яким підписано декларацію. Без декларації скористатися програмою «Доступні ліки» буде неможливо.

3

Як скористатися програмою літнім людям

Код-підтвердження електронного рецепта приходить саме на номер мобільного телефона пацієнта. Без номера телефону лікар не зможе виписати електронний рецепт.

Водночас МОЗ спільно із закладами охорони здоров’я працюють над тим, щоби лікарі пояснювали, як користуватися кодом-підтвердженням електронного рецепта.

Процедура отримання ліків за таким рецептом є досить простою:

  • лікар перевіряє мобільний номер телефону пацієнта на його актуальність, а потім виписує рецепт;
  • пацієнт отримує номер рецепту та код, який потім надає в обраній аптеці-учасниці програми;
  • після отримання від аптекаря інформації щодо наявності ліків за програмою пацієнт ухвалює рішення, чи підходять вони йому, і називає код підтвердження;
  • якщо в цій аптеці немає в наявності потрібного препарату, пацієнт, не називаючи фармацевтові код, звертається до іншої аптеки.

Якщо ж пацієнт не має мобільного телефону або це літня людина, яка нічого в них не розуміє, то пацієнт може попросити лікаря надати йому роздрукований консультаційний висновок. У цьому документі містяться і призначення із зазначенням даних про виписані електронні рецепти.

4

Які ліки можна придбати за електронним рецептом

МОЗ і далі працює над розширенням функціоналу електронних рецептів на більшість рецептурних лікарських засобів.

Уже здійснюється підготовча робота щодо забезпечення технічної розробки виписки рецептів препаратів інсуліну в електронному вигляді, зазначили в міністерстві.

Крім того, до електронної системи охорони здоров’я планується додати електронні рецепти на наркотичні засоби та препарати замісної підтримувальної терапії.

Згідно з прогнозами МОЗ, імплементація функціоналу електронних рецептів збільшить прозорість і підконтрольність операцій, а також сприятиме підвищенню якості обліку лікарських засобів.

За оцінками експертів, строки виконання всіх робіт за умови наявності фінансування – вісім-десять місяців.