Facebook Pixel

Де за кордоном найбільший попит на українців і що пропонують роботодавці

Кар’єрні перспективи українців, які через війну покинули батьківщину, можуть покращуватися швидшими темпами, ніж це могло б бути двадцять років тому. Про це в інтерв’ю The Page розповів Андрій Гайдуцький, доктор економічних наук, експерт з міграційної політики.

Quote«Найбільший попит [на українців] традиційно у постсоціалістичних країнах ЄС-10, що зумовлено продовженням виїзду корінного населення далі в більш розвинені країни світу, збільшенням кількості підприємств у цьому регіоні через політику ЄС щодо локалізації промислового виробництва для зменшення залежності від Китаю. Загалом, згідно з дослідженнями McKinsey & Company, іноземці отримують дохід на 30% менший, ніж корінне населення, але по мірі інтеграції ці доходи зростатимуть до середнього по країні рівня», — сказав він.

Як розповів Гайдуцький, окрім зарплати, поширеними стимулами в країнах ЄС з боку роботодавців є:

  • винаймання житла за кошти роботодавця;
  • забезпечення медичною страховкою;
  • допомога в професійному підвищенні кваліфікації.


Фото: pixabay.com

Фото: pixabay.com

Чому іноземні муніципалітети зацікавлені в українцях

За словами експерта, в утриманні українців особливо зацікавлена місцева влада, адже вона відповідальна за розвиток громад та утримання інфраструктури.

Quote«Це потребує «пошуку нових платників податків та нових підприємців, щоб хоч якось втримати місцеве населення від виїзду з містечка чи регіону в мегаполіси чи за кордон. Це мотивує місцеву владу до ефективної співпраці з авіакомпаніями (які привозять іноземців в невеликі аеропорти), роботодавцями (які зацікавлені брати на роботу іноземців), рантьє (які зацікавлені здавати нерухомість іноземцям), навчальними закладами (які готові перенавчати іноземний персонал), фінансово-банківською інфраструктурою (які зацікавлені в появі нових клієнтів і їх заощаджень), — пояснив Гайдуцький.

Він додав, що у більшості країн ЄС сформована продуктивна комунікація між усіма стейкхолдерами, яка спрямована на залучення та утримання українців.

Нагадаємо, найбільша частка грошей вимушених переселенців осідає в продуктових магазинах і супермаркетах — щомісяця харчування «з'їдає» близько 34% їхніх доходів. Також вони активно витрачають кошти на заклади громадського харчування — близько 21% та ліки — 19%.

Подякувати 🎉