Facebook Pixel

Попереду найдорожча і найскладніша частина реформи, — Оксен Лісовий розповів, що чекає старшу школу

В Україні з 2027 року мають впровадити старшу профільну школу — мережу академічних і професійних ліцеїв. Оксен Лісовий, міністр освіти і науки України, під час презентації результатів дослідження учнівства ДоСЕН-2023 1 травня у Києві розповів журналістам про хід реформи.

Що таке старша профільна школа

Нагадаємо, реформа «Нова українська школа» триває з 2018 року, коли в перший клас пішли теперішні шестикласники. Саме вони у 2027 році вперше вступатимуть до академічних ліцеїв з метою вступу до закладів вищої освіти, або до професійних ліцеїв заради подальшого працевлаштування.

Пропонується відокремити старшу профільну школу від попередніх рівнів освіти, щоб створити для старшокласників належні умови. Тобто з першого по останній клас діти вже не будуть навчатися у одному й тому самому закладі.

Як підкреслив Оксен Лісовий, третя складова реформи «Нова українська школа» (НУШ) спрямована на створення особливого середовища старшої профільної школи, де діти зможуть впливати на профілізацію залежно від своїх здібностей та інтересів.

Оксен Лісовий, міністр освіти і науки України під час презентації ДоСЕН-2023. Фото: Міністерство освіти і науки

Оксен Лісовий, міністр освіти і науки України під час презентації ДоСЕН-2023. Фото: Міністерство освіти і науки

Профілізація має стати різноманітною, а вибір предметів — широким. Натомість зараз, як з’ясовує нещодавнє дослідження компанії CIVITTA, 70% старшокласників в Україні навчаються за гуманітарним профілем.

Quote«Попереду найбільший виклик — старша профільна школа, найдорожча і найскладніша частина [реформи] для нас усіх. Але чи маємо ми право сьогодні не докласти зусиль для того, щоб ця реформа була реалізована до кінця? Не маємо. Тому що попереду ще один величезний виклик перед нами стоїть — це демографія», — зазначив Лісовий у виступі перед аудиторією заходу. А там, де є дефіцит, на думку Лісового, має бути дуже висока ефективність.

Як в Україні будуть впроваджувати старшу профільну школу

Оксен Лісовий розповів під час спілкування з журналістами про підготовчий етап реформи. Тобто про принцип імплементації, який передбачає пілотування будь-яких нововведень за рік до того, як вони масштабуються на всі школи. Для цього відібрано 150 шкіл, які пілотують підходи і програми, що будуть впроваджені на наступний рік для всіх. Там відпрацьовують методичні матеріали, на основі яких потім друкуються підручники для НУШ.

Quote«Той же принцип буде реалізований для старшої профільної школи, як третього етапу впровадження реформи НУШ — найскладнішого, насправді, етапу, який буде потребувати найбільших зусиль від наших освітян для їх впровадження і найбільших державних інвестицій. Тому що це, по суті, нове середовище, яке треба створювати, — зазначив Лісовий. — Сьогодні громади моделюють свої мережі. І до 1 вересня громадами і нашими обласними військовими адміністраціями повинна бути представлена мережа академічних ліцеїв та професійних коледжів в кожній області».

Проте, за словами міністра освіти, пілотування старшої профільної школи запускатимуть вже в цьому році не за рік, а за два роки до впровадження. Брати в ньому участь закликають школи, які увійдуть до мережі старших профільних шкіл, і найбільш сміливі і творчі педагогічні колективи приєднуються до ініціативи. На думку Лісового, таке дворічне пілотування створить кращі передумови для успішного впровадження старшої профільної школи.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉