Facebook Pixel

Росія оголосила Україні війну: як на це відреагував світ

Світова спільнота засудила рішення президента РФ Володимира Путіна розпочати війну проти України. Майже миттєво відреагували Сполучені Штати.

Джо Байден пообіцяв президентові України Володимиру Зеленському у телефонній розмові додаткову підтримку США і «запровадження жорстких санкцій щодо Росії», ідеться у звіті Білого дому.

Quote«Сьогодні весь світ молиться з народом України, який страждає від неспровокованого та невиправданого нападу російських збройних сил... Президент Путін обрав навмисну війну, яка принесе катастрофічні людські жертви та страждання. Лише Росія несе відповідальність за смерть і руйнування, які принесе цей напад, і Сполучені Штати, їхні союзники та партнери дадуть єдину та рішучу відповідь. Світ закликає Росію до відповіді», — наголосив Байден.

До США приєдналися також:

Британія. Влада країни скликала засідання надзвичайного урядового комітету Cobra через події в Україні. Борис Джонсон заявив, що Путін обрав «шлях кровопролиття та руйнування». Він попередив, що Москва «зазнає серйозних втрат».

Quote«Я вражений жахливими подіями в Україні, і я говорив із президентом Зеленським, щоб обсудити наступні кроки», — написав Джонсон у «Твіттері».

Німеччина. Під час розмови з президентом Зеленським канцлер Олаф Шольц підтвердив «повну солідарність Німеччини».

Quote«У Європі йде війна… Це грубе порушення міжнародного права. Ця атака матиме серйозні політичні та економічні наслідки для Росії», — заявив міністр економіки Німеччини Роберт Хабек.

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок наголосила, що міжнародна спільнота не забуде цього «ганебного дня» і що Німеччина разом зі своїми партнерами відповість на дії Росії. МЗС країни оголосило про створення кризового штабу через події в Україні.

Японія. Керівництво країни рішуче засудило нове вторгнення РФ в Україну.

Китай. Посольство Китаю в Україні закликало своїх громадян залишатися всередині країни та з метою безпеки ставити китайські прапори на свої автомобілі.

Франція. Президент Емманюель Макрон заявив, що співпрацює з партнерами, щоб зупинити війну.

ЄС. Очільниця ЄК Урсула фон дер Ляєн заявила, що Росія відповідатиме за «невиправданий» напад на Україну.

Quote«У ці темні години наші думки з Україною та безневинними жінками, чоловіками та дітьми, які стикаються з неспровокованим нападом і страхом за своє життя», — написала вона у Twitter.

Лідери ЄС сьогодні проведуть у Брюсселі екстрений саміт.

Контекст. Сьогодні, 24 лютого о 4 ранку, президент РФ Володимир Путін оголосив про старт воєнної операції проти України. Причиною послужило звернення ватажків так званих ЛДНР Дениса Пушиліна та Леоніда Пасічника, у яких вони просили захисту від «воєнної агресії» з боку української держави.

Державний кордон України з півночі атакували не тільки війська Росії, а й Білорусі. Також атака здійснюється з території Криму: зокрема, прикордонники зафіксували роботу диверсійно-розвідувальних груп противника. Крім того, у CNN заявили, що український кордон перетнули танки з боку Білорусі.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉