Facebook Pixel

Не зброєю, так санкціями: ФРН зупинила сертифікацію «Північного потоку – 2»

Канцлер ФРН Олаф Шольц розпорядився зупинити процес введення в експлуатацію російського газопроводу «Північний потік – 2». Про це політик заявив у вівторок у Берліні, передає німецький телеканал ZDF.

Quote«Сьогодні я попросив Федеральне міністерство економіки відкликати наявний аналіз надійності газових постачань у Федерального мережевого агентства ФРН (Bundesnetzagentur)», — заявив Шольц під час спільної пресконференції з прем'єр-міністром Ірландії Міхолом Мартіном.

Відповідний звіт німецьке Мінекономіки передало регуляторові в жовтні 2021 року.

Quote«Це необхідний адміністративний крок, щоб трубопровід не міг бути сертифікований зараз, а без цієї сертифікації «Північний потік — 2» не зможе бути запущений в експлуатацію», — наголосив канцлер.

У РФ відреагували на рішення німецького канцлера.

«Це використання політичного тиску на бізнес і енергетичну економіку. Усі розмови західників про те, що не можна пов'язувати питання енергоресурсів із політикою, виявилися, як це часто буває, порожнім звуком», — заявила «РБК» представниця МЗС РФ Марія Захарова.

Контекст. До такого кроку раніше цього дня закликав президент України Володимир Зеленський.

Нагадаємо: ввечері 21 лютого президент Росії Володимир Путін підписав укази про визнання незалежності так званих «ДНР» і «ЛНР». Один із пунктів обох указів передбачає здійснення Росією функцій щодо підтримання миру на їхній території. Рішення Путіна зустріло широкий міжнародний осуд. Разом із РФ незалежність «ЛДНР» зголосився визнати поки що тільки президент Сирії Башар Асад.

Подякувати 🎉