Facebook Pixel

Відключення електроенергії у Харкові: як харків'яни виживають без світла

Попри те, що російські окупанти регулярно обстрілюють ракетами Харків, і зокрема об'єкти критичної інфраструктури, в місті триває життя. Харків'яни знаходять способи, як вижити в блекаутах і не зневірятися без електрики. Журналістка The Page на власному досвіді вивчила, як долати відключення.

Що зробити, якщо відключення електроенергії в квартирі, де все зав’язано на електриці, застало вас зненацька? Є кілька способів. Розповімо про кожний детальніше.

Заправки — найкращі друзі віддалених працівників

У той час, коли у Харкові відключають світло, це стає випробуванням для працівників, які працюють віддалено.

У такому разі один із найзручніших способів перечекати відключення та не відливати від роботи – вирушити на заправку. Це не найпопулярніше місце, завдяки чому там завжди є вільні столики – можна попрацювати, зарядити телефон і ноутбук і навіть випити каву, щоб відволіктися від суворої реальності.

Зазвичай співробітники заправок ставляться з розумінням до «віддаленників» і дозволяють сидіти в приміщенні, доки світло знову не з'явиться.

Випробування відключенням для мобільних операторів

Через російські обстріли Харків потерпає від тривалих відключень світла. Слідом за ним зникає й зв’язок у місті, яке переважно користується мережею Vodafone Україна.

Однак і для користувачів мобільних операторів, які потерпають від блекаутів, є лайфхак: кожен користувач мобільного телефону може переключитися на іншого оператора і спробувати зловити зв'язок. Ця функція називається національний роумінг. Принцип його роботи простий: він дозволяє переключитися на мережу іншого оператора у випадку, якщо основна мережа недоступна.

Як підключитися до мережі іншого оператора

Щоб скористатися функцією, необхідно відключити автовибір мережі і вибрати відповідну вручну – Vodafone UA, UA Kyivstar, lifecell, 3Mob:

  • на Android: Налаштування → Мобільна мережа (або Підключення) → Оператор;
  • на iOS: Параметри → Стільникові дані → Вибір мережі.

Якщо підключитися до мережі не вийшло, спробуйте ще раз, і за можливості виберіть іншого оператора. Також перевірте, чи випадково не ввімкнено «Режим польоту». Ще як варіант – перезавантажте свій смартфон.

Найкращий варіант — підключити оптоволоконний інтернет

Оптоволоконний чи оптичний інтернет може працювати навіть тоді, коли світла немає. Ця технологія передає дані оптоволоконними лініями зв'язку gPON (пасивна оптична мережа).

Як інтернет gPON працює без світла

Більшість багатоквартирних будинків підключено до інтернету за технологією FTTB, яка працює лише при появі мережі. На відміну від технології FTTB, мережа gPON побудована без активного обладнання між провайдером та абонентом. Щоб працював інтернет, необхідно мати резервне живлення як на стороні провайдера, так і у абонента.

Які провайдери надають послугу оптоволоконного інтернету в Харкові

У Харкові працює близько 15 інтернет-провайдерів, однак з них тільки деякі мають технологію gPON:

  • HarNet;
  • Maxnet;
  • Novaline;
  • Radiolink;
  • Домонет;
  • Triolan.

Зазвичай на одну адресу послуги надають 3-5 провайдерів.

Деякі «Пункти незламності» надають можливість користуватися інтернетом

Подивитися, де знаходяться найближчі Пункти незламності, можна в телеграм-боті. Також мапа, на якій позначені Пункти незламності, є в застосунку «Дія».

Крім того, у райвідділах поліції запустили генератори та Starlink. Якщо потрібно зателефонувати близьким, викликати екстрені служби, зарядити телефони, можна приходити туди.

Що треба мати у квартирі, щоб перечекати відключення

Якщо у багатоквартирному будинку відключили електроенергію, перестають функціонувати каналізація та насоси, відсутня гаряча та холодна вода, а також опалення. Це унеможливлює повноцінне проживання. Якщо відключення триває понад чотири дні, експерти рекомендують розглянути тимчасовий переїзд до приватного будинку, де немає такої сильної залежності від комунальних послуг. Однак до кількох днів без електрики можна підготуватися.

Ліхтар

Найкраще вибрати той, який може працювати як від акумулятора, так і від батарейок. Додатково можна розглянути ліхтар із розсіяним світлом, залежно від ваших потреб. Ціни на ліхтарі варіюються від 200 гривень до кількох тисяч.

Дрібниці для електричних приладів

Їх зазвичай згадують в останню чергу, але забувати про них не можна. Наприклад, запасні кабелі всіх видів. Декілька зарядних блоків можуть одночасно заряджати кілька пристроїв. Також важливо мати розгалужувач для розетки або подовжувач із кількома розетками. Це дозволить підключити одразу кілька пристроїв. Запас таких дрібниць коштуватиме 500-600 грн.

Повербанк

Великі та маленькі. Ціна на такі пристрої становитиме близько 1–2 тис. грн. Існують великі повербанки з можливістю заряджання ноутбуків, що є чудовим варіантом для роботи на кілька годин. Однак вони підходять лише для сучасних ноутбуків, які підтримують стандарти швидкого заряджання. Вартість таких повербанків розпочинається від 4 тис. грн.

Генератори

Найбільш популярними на ринку є дизельні та бензинові генератори. Дизельне паливо дешевше, але сам дизельний генератор коштує дорожче за бензиновий, близько 80-100 тис. грн. Бензиновий генератор коштуватиме приблизно 30 тис. грн.

Сонячна панель

Допоможе вдень поповнювати запаси енергії. Це обійдеться в копієчку – сонячна станція для заряджання телефонів коштує понад 6 тис. грн. Станції для більших потреб можуть доходити до 30–40 тис. грн.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉