Facebook Pixel

Верховна Рада скасувала вечірню та заочну форми навчання [Оновлено 21:10]

Верховна Рада ухвалила закон, який регулює вступ до закладів вищої освіти у 2024 році. З 2024 року не буде проводитися набір вступників на вечірню та заочну форми навчання.

Про це народний депутат Ярослав Железняк повідомив у телеграмі.

Як розповів нардеп, за законопроєкт №10092 проголосували 285 народних депутатів.

Quote«З 2024 року не проводиться набір вступників для здобуття ступенів вищої освіти бакалавра та магістра за вечірньою і заочною формами здобуття освіти, а також для здобуття ступеня вищої освіти молодшого бакалавра», — йдеться у документі.

Конкурсний відбір у виші буде здійснюватися за результатами ЗНО 2021 року та/або вступних випробувань 2022–2024 року, проведених з використанням організаційно-технологічних процесів зовнішнього незалежного оцінювання та творчого конкурсу (конкурсу фізичних здібностей) у передбачених законодавством випадках.

Також встановлюється, що вступні випробування для участі у конкурсному відборі на навчання у вишах включають українську мову, математику, історію України та предмет на вибір (фізика, хімія, біологія, іноземна мова, географія, українська література).

Quote«Здобувачі освіти, які завершують здобуття кожного рівня повної загальної середньої освіти у 2021/2022, 2022/2023, 2023/2024 навчальних роках, звільняються від проходження державної підсумкової атестації. Для учнів, які завершують здобуття початкової середньої освіти у 2024 році, проводиться державна підсумкова атестація в режимі пілотування», — йдеться також у документі.

Раніше стало відомо, що у парламенті було зареєстровано законопроєкт №10092, яким, зокрема, пропонується скасувати набір вступників для здобуття ступенів бакалавра та магістра за вечірньою та заочною формами здобуття освіти, а натомість розвивати дистанційне навчання.

[Оновлено 21:10]

Пізніше нардеп Железняк спростував твердження, що заочну освіту в Україні скасовують.

Quote«Так ось, Ярослав Железняк повідомив лише те, що прийнято в цілому №10092 285 голосів. І в жодному разі не про скасування заочної форми. Взагалі у мене то було лише назва законопроєкту і кількість голосів))) У нас в родині за освіту інший нардеп відповідає). Але, раз мені треба це прокоментувати, якщо відкрити рішення Комітету з освіти, то побачите що всі норми законопроєкту щодо заочної форми були вилучені з законопроєкту. Конкретніше ось ця частина: «) у пункті 1: а) абзац третій підпункту 1 викласти в такій редакції: «З 2024 року не проводиться набір вступників для здобуття ступеня вищої освіти молодшого бакалавра;». Тому…. Заочну форми навчання у вишах з наступного року не скасовували», — пише нардеп
Подякувати 🎉