Facebook Pixel

Акції Raiffeisen обвалились на тлі новин про розслідування уряду США стосовно бізнесу на росії

20 лютого 2023 року акції Raiffeisen Bank International (RBIV.VI) пережили найсильніше денне падіння з початку війни в Україні. Це відбулося після того, як стало відомо що австрійський банк привернув увагу санкційних посадовців США через свій російський бізнес. Про це пише Reuters.

Ввечері 20 лютого акції впали на 7,29% — до 15,25 євро.

Райффайзен глибоко інтегрований у російську фінансову систему і є одним із двох іноземних банків у списку 13 «системно значимих кредитних організацій», складеному російським центральним банком, що наголошує на його важливості для російської економіки, яка бореться з масштабними західними санкціями.

Управління з контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів США розпочало перевірку банківської групи Raiffeisen Bank International з приводу її бізнесу, який пов’язан з рф. Банк заявив агентству Reuters, що він повністю співпрацює з OFAC і що, наскільки він розуміє, запит не був викликаний конкретною транзакцією або бізнесом. Банк повідомив, що має процедури, які забезпечують дотримання санкцій.

Контекст. Казначейство США може карати компанії, які порушують санкції, включаючи заморожування американських активів та позбавлення банків доступу до доларів США, що є вкрай важливим для їхньої участі в міжнародній торгівлі та фінансах.

Аналітики BNP Paribas Exane знизили рейтинг Raiffeisen з оптимістичного до нейтрального через потенційні ризики. Проте аналітики Erste Group підтвердили свою позитивну позицію щодо акцій Raiffeisen, стверджуючи, що запити OFAC є звичайним явищем і не обов'язково призведуть до будь-яких санкцій.

Раніше повідомлялось, що президент України Володимир Зеленський ввів у дію санкції проти топменеджерів, членів наглядових і спостережних рад, співвласників низки російських банків, серед яких є і Райффайзен.

Подякувати 🎉