Facebook Pixel

В Україні посилюють заходи проти холери: навіщо та як захиститися

В Україні почався посилений епіднагляд за холерою, він триватиме до 30 вересня. Про це повідомляє Центр громадського здоров'я МОЗ України. Холера — хвороба, яка розквітає саме влітку та є смертельною загрозою. Найчастіше вона поширюється там, де проблема з базовими санітарними умовами.

Як розпізнати холеру

Хвороба передається через воду та харчові продукти, забруднені часточками фекалій інфікованої людини. Це забруднення непомітно, а холера розповсюджується саме влітку, коли люди їдять багато свіжих фруктів та овочів, збільшують кількість напоїв. Також холеру можна підхопити у водоймі.

Зазвичай холера починається раптово з рясної діареї білуватого кольору, у воді фекалії схожі на рис. Це супроводжується болем у животі. Холера ніколи не викликає гарячки, але іноді до діареї додається ще й блювання. Симптоми холери з’являються за 24-48 годин після вживання забрудненої бактеріями води чи їжі. Холера може призвести до зневоднення та смерті за лічені години.

Ознаки вкрай серйозного зневоднення:

  • спрага, сухість у роті;
  • темно-жовтий колір сечі, зменшення кількості сечі під час сечовипускання;
  • головний біль;
  • судоми м'язів;
  • різка зміна рис обличчя: западання очей, посиніння губ та вушних раковин;
  • погіршення стану шкіри: втрата пружності, шкіра легко збирається в складки і довго розправляється, руки та ноги стають зморшкуватими;
  • холодна шкіра за нормальної або зниженої температури тіла;
  • задишка та різка слабкість;
  • запаморочення;
  • прискорене серцебиття та дихання;
  • сонливість, млявість, розгубленість та дратівливість;
  • можлива короткочасна втрата свідомості.

У разі появи симптомів холери треба негайно звернутися до лікаря.

Хворий на холеру. Джерело: УНІАН

Хворий на холеру. Джерело: УНІАН

Як захиститися від холери

Як і іншим кишковим інфекціям, холері можна протистояти, дотримуючись доволі простих правил та особистої гігієни.

Вода та їжа

Не слід використовувати сиру воду з колодязів та водойм. Пити можна лише бутильовану, кип’ячену або очищену воду. Овочі та фрукти слід ретельно мити чистою водою. М’ясо, рибу та морепродукти треба добре проварювати або просмажувати. Також не можна вживати в їжу продукти сумнівної якості та уникати покупок на стихійних ринках або з рук.

Гігієна

Треба частіше мити руки з милом — як мінімум, перед їжею, після туалету та контакту із сирими продуктами. Крім особистої гігієни, слід тримати в чистоті кухню, зберігати продукти в прохолоді, а також вчасно утилізувати сміття та залишки їжі.

Водойми

Холера може потрапити до людини, коли та відпочиває. Щоб не потрапити у пастку, слід уникати купання у водоймах із сумнівною чистотою. Також краще відмовитися від риболовлі в забруднених місцях.

Подякувати 🎉