Facebook Pixel

«Укрнафтобуріння» знайшло, як повернути свій спецдозвіл на Сахалінське родовище

ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» просить суд повернути спецдозвіл на Сахалінське газоконденсатне родовище через нововиявлені обставини. Про це йдеться у пресрелізі компанії.

«Шостий апеляційний адміністративний суд отримав можливість виправити катастрофічну ситуацію, що склалася через зупинку Сахалінського нафтогазоконденсатного родовища. Через що держава щороку втрачатиме майже 500 млн куб м газу та близько 10 млрд грн надходжень до держбюджету», – підкреслюють в «Укрнафтобурінні».

В компанії аргументують, що Держгеонадра в позові до Київського окружного адміністративного суду від 2023 року посилались на лист від ДБР з вимогою анулювати спецдозвіл «Укрнафтобуріння».

Проте в лютому 2024 року Державне бюро розслідувань в офіційній відповіді на журналістський запит зазначило: ДБР «не порушувалось перед Держгеонадрами питання… шляхом анулювання спеціального дозволу №6349».

Таким чином, скасування спецдозволу для підконтрольного державі підприємства «було виключно ініціативою службових осіб Держгеонадра, підкреслюють в компанії.

«Укрнафтобуріння» вважає цю інформацію нововиявленою обставиною у справі, на підставі якої Шостий апеляційний адмінсуд може повернути компанії спецдозвіл на Сахалінське родовище, на якому до зупинки видобувалося до 1,4 млн куб. м газу на добу.

Як «Укрнафтобуріння» отримувало та втрачало Сахалінське родовище

  • У 2009 році Окружний адміністративний суд Києва та Київський апеляційний адміністративний суд зобов'язали Держгеонадра видати спецдозвіл на видобуток на Сахалінському газоконденсатному родовищі компанії «Укрнафтобуріння», підконтрольній Ігорю Коломойському.
  • 2010 рік – Держгеонадра видали цей спецдозвіл «Укрнафтобурінню».
  • 2019 рік – Верховний Суд скасовує рішення першої та апеляційної інстанції і зобов'язує Держгеонадра повторно розглянути заяву «Укрнафтобуріння» про видачу нового спецдозволу на ту ж площу. «Укрнафтобуріння» отримало новий спецдозвіл від Держгеонадра.
  • 2023 рік – у квітні Печерський райсуд передає «Укрнафтобуріння» в управління АРМА. через 3,5 року, після ухвалення Верховним Судом постанови, Держгеонадра звертається до Київського окружного адмінсуду із заявою про повернення виконання судового рішення 2009 року, в якій чомусь вже просить анулювати спецдозвіл 2019 року.
  • Суд поновив процесуальні строки через начебто наявність листа ДБР, але відмовив у задоволенні заяви, бо спецдозвіл 2019 року було видано поза межами виконання судового рішення 2009 року.
  • Держгеонадра пішли в апеляцію, і Шостий апеляційний адміністративний суд скасував спецдозвіл «Укрнафтобуріння», чим зупинив видобуток природного газу на Сахалінському родовищі.
  • 2024 рік — ДБР заявляє, що не вимагало від Держгеонадра подавати заяву у 2023 році та анульовувати спецдозвіл УНБ.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉