Facebook Pixel

Як швидко окупаються інвестиції у вищу освіту в Україні

Які спеціальності в Україні найшвидше компенсують випускнику вишу витрати на навчання та як це залежить від міста, де працює вчорашній студент, розповідає дослідження, яке провели Work.ua та Education.ua.

Аналітики двох ресурсів розрахували, скільки потрібно працювати різним фахівцям, щоб покрити витрати на здобуття вищої освіти протягом чотирьох років. Вони порівняли середні зарплати у п’ятьох найбільших містах України — Києві, Одесі, Харкові, Дніпрі та Львові — із вартістю навчання на певних факультетах у цих містах. Аналітики зазначають, що не враховували видатки на оренду житла, харчування та інше.

За який термін роботи за фахом випускник вишу повертає інвестиції в освіту в Україні. Інфографіка Work.ua

За який термін роботи за фахом випускник вишу повертає інвестиції в освіту в Україні. Інфографіка Work.ua

Наприклад, за навчання на бакалавраті за спеціальністю «право» студент в Києві сплатить за чотири роки 177 368 грн. Середня зарплата юриста в Києві становить 19 тис. грн на місяць. Таким чином, поділивши вартість навчання на медіану заробітної плати, аналітики розрахували приблизний час окупності диплома юриста у 10 місяців.

«Однак враховуючи ринкові реалії та індивідуальні можливості кожного випускника, час окупності може відрізнятися від розрахунку», — підкреслюють аналітики. Наприклад, якщо вивчати юриспруденцію у Харкові, а працювати у Києві, то освітні інвестиції повернуться скоріше.

Розрахунки свідчать, що перші позиції «швидкоокупних» спеціальностей очолюють «менеджмент» та «комп’ютерні науки».

Також аналітики зазначають, що рівень заробітної плати залежить не лише від наявного диплома, а й від інших знань та навичок. Навіть вчорашній студент може претендувати на високу оплату праці, якщо володіє іноземними мовами, пройшов додаткові курси, стажування чи встиг отримати релевантний досвід роботи.

Найпопулярніші спеціальності вступної кампанії 2022 року

На які факультети в українських вишах абітурієнти подали найбільше заявок у 2022 році. Інфографіка Work.ua

На які факультети в українських вишах абітурієнти подали найбільше заявок у 2022 році. Інфографіка Work.ua


Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉