Facebook Pixel

США планують ввести санкції проти Ірану через атаку на Ізраїль

США планують запровадити нові санкції проти Ірану після його атаки на Ізраїль. Обмеження, ймовірно, стосуватимуться скорочення експорту іранської нафти. Про це пише Reuters з посиланням на слова міністерки фінансів США Джанет Єллен.

Quote«Я очікую, що ми введемо додаткові санкцій проти Ірану найближчими днями», — сказала Єллен в кулуарах на пресконференції МВФ та Світового банку у Вашингтоні.

Які санкції проти Ірану планують ввести США

Quote«Ми не розглядаємо наші інструменти санкцій. Але ми обговорюємо всі можливі перешкоджання фінансуванню тероризму Ірану», — зазначила Єллен.

За її словами, Мінфін і Держдеп США раніше вживали заходів, щоб стримувати агресивну поведінку Ірану, зменшуючи його експорт нафти.

Quote«Очевидно, що Іран продовжує експортувати певну кількість нафти. Можливо, ми можемо зробити більше. Я не хочу переглядати наші поточні дії щодо санкцій, проте це залишається можливою сферою фокусу, над якою ми можемо працювати», — сказала міністерка фінансів США.

Міністерство фінансів США намагалося залучити допомогу Китаю, G7 та інших великих світових нафтопостачальників, щоб підірвати експорт нафти Ірану, а також щоб Іран не міг отримати мікроелектроніку для безпілотників, які він використовував для нападу на Ізраїль і продавав росії, сказав американський чиновник.

Quote«Атака Ірану на Ізраїль в ніч на 14 квітня 2024-го і фінансування Іраном груп бойовиків у Газі, Лівані, Ємені та Іраку загрожують стабільності на Близькому Сході та можуть спричинити економічні наслідки», — зазначила Джанет Єллен.

За словами Єллен, Сполучені Штати використовують санкції, щоб ізолювати Іран і завадити йому фінансувати бойовиків на Близькому Сході та підтримувати війну росії в Україні.

Казначейство США взяло під контроль понад 500 осіб і організацій, пов’язаних з тероризмом і його фінансуванням з боку іранського режиму та його прибічників з початку президентського строку Байдена в січні 2021-го, повідомила Єллен.

За її словами, це включало заходи проти іранського виробництва безпілотників і ракет, а також проти фінансування Іраном палестинського бойового угруповання ХАМАС, хуситів у Ємені, «Хезболли» в Лівані та іракських бойовиків.

Нагадаємо, у ніч на 14 квітня Іран запустив понад 300 безпілотників і ракет проти Ізраїлю, що стало першим прямим нападом на країну. Це була відповідь на ймовірний авіаудар ізраїльської авіації по комплексу посольства Ірану в Дамаску, Сирії 11 квітня 2024-го, в результаті якого загинули високопоставлені військові офіцери.

Подякувати 🎉