Facebook Pixel

У Раді створили комісію з розслідування смерті нардепа Полякова

У Верховній Раді створили тимчасову слідчу комісію для розслідування смерті нардепа Антона Полякова. Рішення підтримали більшістю голосів усі групи та фракції, усього 322 нардепи.

У пояснювальній записці написано, що Полякова було «жорстоко вбито», а «розгляд справи з незрозумілих причин затягується».

Quote«Правоохоронними органами не здійснюється необхідний комплекс слідчих дій для забезпечення повного і всебічного розгляду справи. Позиція Міністерства внутрішніх справ не відповідає дійсності та матеріалам справи, нічим не підтверджується та порочить ім’я Антона Едуардовича Полякова, що є неприпустимим», — ідеться в документі.

Ініціатором створення комісії стала цивільна дружина загиблого депутатка Анна Скороход, яка й очолила ТСК. Також до складу увійшли Олександра Устінова, Віталій Данилов, Микола Величкович, Анатолій Бурмич, Сергій Шахов, Олександр Качура й Олександр Ткаченко.

Основними завданнями ТСК Рада визначила проведення перевірки перебігу розслідування правоохоронними органами вбивства Полякова та здійснення у зв'язку з цим парламентського контролю, а також перевірку відомостей доказової бази, висновків, експертиз та ініціювання питання щодо притягнення винних осіб до відповідальності, передбаченої законодавством України.

Контекст. Поліція виявила тіло Полякова на задньому сидінні таксі в ніч на 8 жовтня. За словами поліцейських, у депутата не було пульсу та дихання. До приїзду медиків патрульні здійснили серцево-легеневу реанімацію. Реанімувати Полякова намагалися й лікарі швидкої, але змушені були констатувати смерть. За результатами розтину медики встановили, що смерть Полякова настала внаслідок гострої коронарної недостатності та гострої ішемічної хвороби серця.

Начальник Головного управління Національної поліції в Києві Іван Виговський назвав дві версії смерті Полякова: хронічне захворювання та отруєння.

13 жовтня перший заступник міністра внутрішніх справ Євген Єнін заявляв, що допитував народну депутатку Ганну Скороход.

Quote«На прямі наші запитання щодо наявності тих чи інших підозр щодо можливої насильницької смерті депутата вона досить категорично відповіла «ні», — зазначив тоді заступник міністра.

Пізніше народна депутатка «Слуги народу» Галина Янченко повідомила, що токсикологічна експертиза виявила в крові Полякова синтетичний наркотик метадон і алкоголь. У МВС цю інформацію підтвердили. Згодом Єнін уточнив, що, окрім алкоголю та метадону, у крові знайшли ще й димедрол.

1 листопада Скороход заявила, що Полякова вбили. Вона наголосила, що на допит її жодного разу не викликали, поліція їхнє помешкання не перевіряла, наркотики він не вживав, а слідство замовчує факт наявності сліду від удушення на його шиї.

Подякувати 🎉