Facebook Pixel

Урсула фон дер Ляєн розповіла про Шостий пакет санкцій проти РФ — Reuters

Євросоюз планує заборонити імпорт усієї російської нафти — як сирої, так і очищеної, а також відмовитися від імпорту продуктів перероблення нафти з РФ у рамках Шостого пакета санкцій.

Про це повідомила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, передає Reuters.

За словами фон дер Ляєн, Євросоюз має намір відмовитися від постачання сирої російської нафти з РФ протягом пів року, а від імпорту продуктів нафтоперероблення — до кінця 2022 року.

Як повідомляється, небажання запроваджувати санкції, які завдадуть шкоди економіці ЄС і РФ, зникло останніми тижнями на тлі картин жахливої різанини в українських містах і відновлення наступу на сході країни.

«Путін має заплатити високу ціну за свою жорстоку агресію. Сьогодні ми запропонуємо заборонити всю російську нафту в Європі», — заявила Урсула фон дер Ляєн Європейському парламенту в Страсбурзі.

У разі згоди ембарго піде слідом за США та Великою Британією, які вже запровадили відповідні заборони. Захід закриває понад половину своєї потреби в нафті та нафтопродуктах завдяки постачанням із РФ. Валютні надходження від цих операцій є однією з найбільших статей доходів російського бюджету.

«Ми розв'язуємо питання щодо нашої залежності від російської нафти. І давайте пояснимо: це буде нелегко, бо деякі держави-члени дуже залежать від російської нафти, але ми просто зобов'язані це зробити», — наголосила фон дер Ляєн.

Фон дер Ляєн також запропонувала план відновлення України після закінчення конфлікту. За її словами, для відновлення країни потрібні сотні мільярдів євро.

«Зрештою це прокладе шлях для майбутнього України в Європейському Союзі», — сказала фон дер Ляєн.

Окрім того, Шостий пакет санкцій ЄС, як повідомила глава Єврокомісії, передбачає такі рестрикції:

  • обмеження проти високопоставлених російських військових та інших осіб, які «вчинили воєнні злочини». Під заборону також підпадають європейські бухгалтери, консультанти та політтехнологи, які працюють на російські компанії;
  • відключення Ощадбанку та інших російських великих банків від міжнародної системи SWIFT — за словами фон дер Ляєн, це «закріпить ізоляцію російського фінансового сектору від глобальної системи»;
  • заборона мовлення у Євросоюзі для мовних компаній РТР-Планета та R24.

Очікується, що посли 27 урядів ЄС схвалять пропозиції Комісії вже цього тижня, що дозволить рішенню стати законом.

Подякувати 🎉