Facebook Pixel

Як підготуватися до радіаційної аварії. Поради радіобіолога

В інтерв’ю The Page Олена Паренюк, радіобіолог, старша наукова співробітниця Інституту проблем безпеки атомних електростанцій НАН України розповіла, що вже консультувала кілька організацій, які готували собі набір необхідних речей на випадок радіаційної аварії на ЗАЕС.

Проте, де би ми не опинились в момент радіаційного інциденту — дома чи на роботі, алгоритм дій буде аналогічним.

В першу чергу у випадку повідомлення про радіаційну небезпеку Олена Паренюк радить закрити й загерметизувати вікна й двері, за допомогою харчової плівки і скотчу заклеїти всі щілини.

Заздалегідь варто створити запас технічної і питної води із розрахунку по 2 літри на людину на добу.

«Якщо відбудеться вибух з викидом в атмосферу радіонукліди будуть розповсюджуватися разом з частинками пилу. Й тому варто намагатися не вдихнути, не з’їсти й не випити пил», — попереджає Паренюк.

Зменшити ймовірність контакту з радіоактивним пилом допоможуть наступні поради:

  • зберігати запас їжі у закритих контейнерах;
  • використовувати рідке мило, оскільки на твердому милі можуть залишатися радіонукліди;
  • при необхідності вийти на вулицю одягати на руки латексні рукавички;
  • одяг, в якому виходили на вулицю, доцільно помістити в сміттєвий пакет, щоб потім за можливості перевірити на радіонуклідне забруднення.

Важливо заздалегідь попіклуватися про безперебійний зв’язок — мати під рукою радіоприймач на батарейках й для отримання актуальної інформації налаштувати його на певну хвилю. На випадок перебоїв з електроенергією варто тримати зарядженими повербанки.

«Заспокою, що через сам по собі радіаційний інцидент і радіонуклідне забруднення перебоїв зі зв’язком не має бути. Але може додатися людський фактор й інші наслідки аварії. Наприклад, в небезпечній зоні ремонтні бригади попросту не зможуть відновити пошкоджені лінії електропередач або вежі мобільного зв’язку», — розповідає Олена Паренюк в інтерв’ю The Page.

У відповідь на питання The Page мешканцям яких регіонів передусім варто дослухатися до цих порад, Олена Паренюк відповіла, що, наприклад в Ужгороді точно не варто хвилюватися. Вірогідно, не доведеться скористатися цими рекомендаціями й мешканцям столиці, адже ЗАЕС розташована від Києва на відстані біля 450 км по прямій.

Проте, оскільки точно спрогнозувати розвиток подій можна буде лише тоді, коли стане зрозуміло, що саме відбулося на ЗАЕС, мешканцям столиці Олена Паренюк також радить бути готовими до можливої ізоляції на 1-3 дні. Цього часу має буде достатньо, щоб влада вивчила ситуацію й надала рекомендації громадянам.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉