Facebook Pixel

Рішення G7 розширює джерела фінансування оборони — Гетманцев

Рішення G7 про надання Україні допомоги в розмірі $50 млрд за рахунок прибутків, отриманих від заморожених російських суверенних активів, є безпрецедентним. Про це під час RAU Expo 2024 сказав голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради Данило Гетманцев.

Quote«Перше рішення, яке ми отримали сьогодні від G7 про спрямування прибутку від російських активів шляхом випуску бондів і надання Україні кредиту, — це перше таке рішення, яке передбачає можливість використання цих коштів на безпеку й оборону. До цього таких рішень не було і напевно з інших джерел ми таких коштів не отримаємо. Це гроші, які ми повинні збирати всередині країни», — сказав нардеп.

Він також зауважив, що війна з дня на день потребує більшого фінансування, а армію країна фінансує за рахунок власних коштів.

Що Гетманцев каже про детінізацію

Данило Гетманцев зауважив, що основне завдання держави й бізнесу сьогодні — детінізація. Він подякував великим ритейлерам, які «працюють «в білу» і підтримують ініціативи держави щодо роботи «білими» постачальниками».

Quote«Ми маємо збільшення в ритейлі. Ми бачимо це по реєстраторах розрахункових операцій, по декларуванню оборотів і навіть по декларуванню прибутків і ПДВ по всіх великих «білих» мережах. Ми маємо збільшення надходження попри війну рік до року внутрішнього ПДВ на 59% 2023-2024 рік, імпортного ПДВ — більше 40%, ми маємо 38% збільшення акцизного податку, інших платежів. Це говорить про те, що ресурс детінізації достатньо потужний. Але, на жаль, це не покриває потреби. Бо перевиконання бюджету в цьому році на 44,7 млрд податковою і на 19,5 млрд митницею не покриває потреби, про які говорить Мінфін — 200 млрд, які, напевне, будуть ще більшими для фінансування тільки армії», — додав Гетманцев.

Нагадаємо, загальний сукупний чистий дохід від реалізації продукції всіма учасниками ринку ритейлу становив 1,5 трлн грн. Це на 30% більше у порівнянні з показниками 2022 року.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉