Facebook Pixel

Сирський: росіяни на сході використовують ПЗ з українськими позиціями

Командири російських штурмових груп на сході використовують смартфони зі спеціальним програмним забезпеченням Alpine Quest GPS, де нанесено координати позицій українських вогневих засобів, об’єкти атаки, маршрути висування до них, а також завдання сусідніх підрозділів.

Про це командувач Східним угрупованням ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський заявив в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна» 25 квітня.

Він також розповів, як росіяни змінили тактику боїв.

Quote«Противник аналізує результати своїх дій, робить певні висновки та вдосконалює тактику застосування військ. Приміром, у кожній бригаді (полку) на основі мотострілецьких рот, посилених танками, вогнеметними, мінометними та протитанковими підрозділами, сформовано окремі штурмові загони «Шторм», призначені для відновлення втрачених позицій», — розповів він.

Також противник активно застосовує танкові та артилерійські підрозділи (зокрема, із закритих вогневих позицій), щоб створити сприятливі умови для штурмових дій.

Він «завдає потужне вогневе ураження нашим військам, руйнує позиції, після чого переходять в атаку штурмові підрозділи», уточнив генерал-полковник.

Також під час штурму росіяни застосовують БпЛА, щоб коригувати вогонь артилерії.

Олександр Сирський розповів, що в міських умовах противник застосовує довготривалі артилерійські обстріли для вогневого впливу на об’єкт атаки.

Quote«Безпосередньо об’єкт атаки штурмує група чисельністю до 10 осіб зі стрілецькою зброєю. Бойова техніка застосовується вкрай рідко. Зазвичай проводить наступ у 3 — 4 «хвилі». Втрати штурмової групи оперативно поповнюються евакуаційною групою з розподільних пунктів», — додав він.

Командувач Східним угрупованням ЗСУ підкреслив, що саме на Бахмуті росіяни зосередили основні зусилля:

Quote«Для росії схід України – це єдина ділянка фронту, де вона з початком «великого наступу» досягла хоч якогось прогресу. План «завоювати Україну за три дні» трансформувався в дев’ятимісячні спроби довкола невеликого міста».

Після низки поразок на півночі та півдні України верхівка рф сподівається продемонструвати «хоча б найменший успіх» в окупації Донбасу.

Quote«Російська пропаганда подає бої за Бахмут як другу «битву за Сталінград». Вони люблять робити такі паралелі. А для досягнення своїх цілей росія не пошкодує ані людських, ані матеріальних ресурсів», — додав Олександр Сирський.
Подякувати 🎉