Facebook Pixel

Власник мережі АЗС Glusco припиняє постачання палива в Україну

Швейцарський трейдер Proton Energy Group SA сповістив всіх своїх контрагентів про припинення постачання нафтопродуктів в Україну з 1 квітня 2021 року.

«З глибоким жалем повідомляємо Вам, що Proton Energy Group SA ухвалила рішення припинити співпрацю й припинити постачання нафтопродуктів на український ринок з 1 квітня 2021 року. <...> Просимо Вас вважати цей лист офіційним повідомленням про розірвання контракту. Докладаємо угоду про розірвання договору для Вашого затвердження і підписання», — йдеться в листі Proton, передає enkorr.

Серед причин такого рішення в компанії називають дії української влади.

«На початку березня 2021 року компанія отримала інформацію від одного із членів Нафтогазової асоціації України про те, що Служба безпеки України настійно рекомендує учасникам українського паливного ринку не співпрацювати з Proton Energy Group SA та утримуватися від купівлі нафтопродуктів у компанії. Крім того, минулого тижня ми стали свідками подій щодо мережі АЗС Glusco, що належить Glusco Energy SA, і члена Нафтогазової асоціації України. Раніше, у лютому 2021 року, технологічний обсяг дизельного пального в трубопроводі (українська ділянка магістрального нафтопродуктопроводу «Самара — Західний напрямок» — The Page), який належить компанії, був незаконно заарештований українською владою», — пояснюються причини у зверненні трейдера.

«Унаслідок вищезазначених... дій української влади у Вас можуть бути затримки і/або відмова в митному оформленні нафтопродуктів, що постачаються компанією до українського кордону. Компанія зазнає фінансових втрат через арешт свого дизельного пального і хотіла б уникнути такої ситуації для Вашого бізнесу...» — пишуть у Proton.

Proton Energy Group SA з реєстрацією у Швейцарії засновано 2010 року. Вона є трейдером нафти та нафтопродуктів. Працює з великими світовими виробниками енергоресурсів у Чорноморському та Середземноморському басейнах, а також в Африці та Америці.

Належить Нісану Моїсеєву. Його пов'язують у діловому партнерстві з Віктором Медведчуком. Однак власник Proton Energy спростував ці відомості в судовому порядку.

У 2020 році вона поставила в Україну 1,74 млн тонн дизпалива (23,4% ринку) і 443 тис. тонн (22,3%) скрапленого газу. Клієнтами трейдера є найбільші гравці ринку України: Wexler Group, ОККО, WOG, KLO, Glusco, «Альянс Енерго Трейд», «Автотранс», «Надія», «Авантаж» тощо.

Також Proton Energy через дочірню компанію Glusco Energy SA (Швейцарія) володіє українською роздрібною мережею під брендом Glusco, яка раніше належала компанії «Роснефть» і працювала під брендом «ТНК».

У грудні 2016 року Антимонопольний комітет України дозволив компанії Glusco Energy SA придбати понад 50% акцій Rosneft Management Company Ltd. і Fargrade Ltd. Glusco Energy SA.

З 2016 року Proton Energy є єдиним постачальником продукції НК «Роснефть» в Україні. У 2017 році «Proton Energy Group SA» стала найбільшим імпортером скрапленого газу з Росії до України.

Подякувати 🎉