Facebook Pixel

Через війну в Україні поглибилася нестача потужностей для зберігання овочів — як це впливає на ціни

Починаючи з листопада-грудня ціни на овочі в Україні традиційно починають зростати, що пов’язане з ускладненням і подорожчанням їх зберігання. The Page з’ясовує, чи достатньо в Україні овочесховищ, як вони постраждали під час великої війни і яким чином проблеми зі зберіганням овочів та фруктів впливають на ціни.

Скільки в Україні овочесховищ

Олександр Соколов, генеральний директор компанії Pro-Consulting, повідомив у коментарі The Page, що за довоєнними оцінками, в Україні налічувалося 493 неспеціалізованих овочесховища та 437 картоплесховищ. Потужності концентрувалися в областях з високим виробництвом.

Quote«Лідерські позиції зі зберігання картоплі належать Чернігівській (21,8%) та Житомирській (14,5%) областям, сумарна частка яких становить близько 36,3%. Сховищ інших овочів найбільше було у Київській (28,5%) та Херсонській (19,4%) областях, де сумарно розміщувалось 47,9% потужностей зберігання цієї продукції. Наразі більшість підприємств Херсонської області припинили роботу, тому частка Київської області збільшилася», — зауважує Соколов.

Які проблеми зі зберіганням овочів виникли в Україні під час великої війни

За словами Олександра Соколова, пропозиція потужностей для зберігання овочів була недостатньої ще до початку повномасштабного вторгнення — станом на 2021 рік нестача оцінювалася в 40%, через окупацію та знищення існуючих сховищ вона збільшилася до 60%.

Така ситуація додатково підсилює вплив сезонності і сприяє підвищенню цін на певні товари. Адже за відсутності можливостей для зберігання продукції українського виробництва вона заміщається імпортом, який заходить за вищими цінами.

Quote«Зі зменшенням обсягів продуктів зростатиме як ціна на залишки овочів вітчизняного виробництва, так і частка імпортних продуктів з більш високою ціною, — прогнозує Олександр Соколов. — Відповідно у 2024 році можна чекати динаміку цін на овочі на рівні 60-70% до початку збору нового врожаю».
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉