Facebook Pixel

А тепер картопля. ТОП-7 продуктів, які дорожчають і дешевшають під час великої війни (інфографіка)

Після початку повномасштабного вторгнення через розрив економічних зв’язків і великі втрати бізнесу ціни на окремі продукти харчування демонструють аномальні стрибки. Тим не менш, коли ринку вдається адаптуватися до нової реальності, ціни часто відкочуються назад. The Page нагадує, коливання вартості яких продуктів харчування найбільш здивувала українців в останні роки.

Чому ціни на картоплю у 2024 році б’ють рекорди

Євген Кузін, аналітик плодоовочевого ринку в проєкті EastFruit, розповів у коментарі The Page, що гуртові ціни на картоплю в Україні зростали протягом усього січня і наприкінці місяця досягли 18-25 грн за кілограм. Це, за спостереженнями Кузіна, не тільки більш ніж у чотири рази вище за аналогічний період минулого року, а й узагалі є рекордним показником для січня як у гривнях за кілограм, так і в перерахунку в долари за кілограм.

В супермаркетах в січні 2024 року особливо дорого коштує мита картопля. Фото: Марія Бабенко

В супермаркетах в січні 2024 року особливо дорого коштує мита картопля. Фото: Марія Бабенко

Опитані The Page експерти називають наступні чинники подорожчання картоплі в Україні:

  • недовиробництво картоплі в Україні через погодні умови і переорієнтацію фермерів на овочі;
  • низький врожай картоплі в ЄС;
  • недостатня якість картоплі для тривалого зберігання.

На думку аналітика Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Максима Гопки, картопля і надалі залишатиметься в центрі уваги, оскільки ціна на неї буде поступово підвищуватися до кінця весни, бо імпортна продукція, яка заходитиме на український ринок, не буде дешевшою.

Динаміка цін на картоплю. Інфографіка: Олександр Шатов

Динаміка цін на картоплю. Інфографіка: Олександр Шатов

Стрибки цін на цибулю

Так само, як зараз картопля, в першому півріччі 2023 року різким подорожчанням споживачів дивувала цибуля ріпчаста.

За словами Олександра Соколова, генерального директора компанії Pro-Consulting, зростання цін на цибулю восени 2022-го — весною 2023 років пов’язане з недостатньою кількістю та якістю врожаю для його тривалого зберігання і поганий врожай у Європі.

Ціни на цибулю в першому півріччі 2023 року. Фото: Марія Бабенко

Ціни на цибулю в першому півріччі 2023 року. Фото: Марія Бабенко

Проте у 2024 році, за інформацією опитаних експертів, пропозиція цибулі більш ніж достатня для задоволення потреб споживачів. Тому Соколов прогнозує сезонне підвищення роздрібної ціни на цибулю максимум до 40 грн за кг.

Ситуація пояснюється тим, що на фоні минулорічних рекордних цін на цибулю багато фермерів почали вирощувати її замість тієї ж картоплі. Але ринок зіграв з ними злий жарт — картопля у січні 2024 року коштує дорожче за цибулю.

Динаміка цін на цибулю. Інфографіка: Олександр Шатов

Динаміка цін на цибулю. Інфографіка: Олександр Шатов

Подорожчання яєць

Починаючи з осені 2022 року українців лякали захмарні ціни на яйця, які підвищилися в рази. Якщо у травні 2022 року ціна десятка яєць категорії С1, за інформацією моніторингу цін minfin.com.ua, складала біля 28 грн, то на піку подорожчання у листопаді 2022-го ці ж яйця коштували 75,65 грн. Проте у серпні 2023 року середня ціна на цей продукт відкотилася до 45,82 грн.

Олександр Соколов тодішнє підвищення цін на яйця пов’язує з факторами війни — втратою потужностей основних виробників, обстрілами критичної інфраструктури та блекаутами, що вплинуло на вирощування птиці та підвищення собівартості продукції птахівництва в цілому.

Quote«Протягом 2023 року птахівництво переформатувало свої потужності, сконцентрувавши їх у центральних та західних регіонах. Відповідно, наразі не спостерігається передумов для суттєвого стрибка цін на яйця», — запевняє співрозмовник The Page.
Динаміка цін на яйця. Інфографіка: Олександр Шатов

Динаміка цін на яйця. Інфографіка: Олександр Шатов

Скільки коштують помідори

За спостереженнями Євгена Кузіна, наприкінці січня рівень гуртових цін на огірки (70-100 грн/кг) та помідори (75-95 грн/кг) є рекордним для цього періоду в Україні, що пов’язано виключно з відповідною динамікою цін у Туреччині, яка є основним постачальником тепличних овочів на український ринок у зимовий період.

Динаміка цін на помідори. Інфографіка: Олександр Шатов

Динаміка цін на помідори. Інфографіка: Олександр Шатов

Нагадаємо, у серпні 2023 року помідори у супермаркетах в середньому коштували біля 39 грн/кг — навіть дешевше, ніж роком раніше.

Найдешевші помідори в супермаркеті у січні 2024 року. Фото: Марія Бабенко

Найдешевші помідори в супермаркеті у січні 2024 року. Фото: Марія Бабенко

Як подорожчала свинина

Quote«Торік, як і у 2022 році, найбільше з-поміж основних видів м’яса подорожчало сало домашнє (+37,0%) та свинячий ошийок (+20,4%). Це стало наслідком зменшення пропозиції свинини, адже внутрішнє виробництво та обсяги імпорту падають, а у період свят страви зі свинини є традиційними і попит зростає», — пояснює тенденції в коментарі The Page Наталія Копитець, провідна наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».

У порівнянні з січнем 2021 року подорожчання свинини ще більш вражаюче — тоді кілограм ошийку коштував біля 150 грн, а на піку подорожчання у серпні 2023 року — 256,43 грн.

Динаміка цін на свинину. Інфографіка: Олександр Шатов

Динаміка цін на свинину. Інфографіка: Олександр Шатов

Дорога і дешева гречка

Черговий продукт, який під час великої війни здивував стрімким злетом і падінням ціни, — популярна в Україні гречана крупа. Якщо у січні 2021 року вона коштувала біля 50 грн за кілограм, на піку подорожчання у серпні 2022-го ціни на неї злетіли в середньому майже до 93 грн. Проте зараз кілограм гречки вже коштує близько 29 грн.

Ці парадоксальні стрибки ціни пояснюються спочатку гострим дефіцитом, який виник через припинення імпорту цього продукту з росії та білорусі, а потім — задоволенням попиту з боку українських аграріїв. Адже в умовах обмежень для експорту багато хто з них почав приділяти більше уваги гречці, яка популярна на внутрішньому ринку.

Ціни на соняшникову олію

У 2023 році деяким зниженням ціни українців також порадувала соняшникова олія. Якщо у січні 2023 року олія рафінована 850 мл коштувала майже 63 грн, то в січні 2024-го цей продукт у супермаркетах в середньому пропонують за 57 грн.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉