Facebook Pixel

Ставки за депозитами залишатимуться на рівні 14-14,5% у гривні – прогноз

До кінця 2023 року середні ставки за гривневими депозитами залежно від терміну вкладів залишаться на рівні 14-14,5% річних. З урахуванням інфляції «чистий» прибуток за такими вкладами становитиме 6-7%, що майже у 2,5 раза більше за дохідність депозитів у валюті. Такий прогноз дав Дмитро Замотаєв, директор департаменту роздрібного бізнесу ГЛОБУС БАНКУ.

Дмитро Замотаєв

Дмитро Замотаєв — директор департаменту роздрібного бізнесу ГЛОБУС БАНКУ

«Ми очікуємо, що найбільш популярними будуть вклади з розміщенням від 3 міс. до 6 міс. На початок грудня їхня частка становить вже понад 50% від усіх нових вкладів, відкритих за жовтень-листопад».

Як влаштована структура депозитів в українських банках

  • гривневі вклади – понад 75% від вкладів;
  • валютні депозити – 15-17% від вкладів;
  • решта вкладів – це так звані «конвертаційні депозити», за допомогою яких можна придбати валюту за офіційним курсом з її подальшим обов’язковим розміщенням на депозитах терміном від 3 місяців;
  • депозити від 50 тис. грн до 100 тис. грн – майже 50% від усіх гривневих вкладів;
  • депозити від 100 тис. грн до 200 тис. грн – 20%;
  • депозити до 50 тис. грн – близько 15%;
  • депозити від 200 до 500 тис. грн – 10-12%;
  • депозити на понад 500 тис. грн – близько 7-10%.
Quote«Економічний чинник сприяє зростанню кількості вкладів. Тому порівняно з листопадом 2023-го у сегменті гривневих депозитів слід очікувати більшої динаміки: кількість нових вкладів може зрости на 5-10%. У разі перегляду ставки за 3-місячними депозитними сертифікатами комерційні банки будуть змушені дещо відкоригувати ставки за гривневими депозитами», – прогнозує експерт.

За словами банкіра, через скорочення ставки за депсертифікатами на 1-2 в.п. (до 18-19%) середні ставки за вкладами терміном 9-12 місяців можуть знизитися на 0,5-1,5%, а дохідність депозитів з розміщенням 3-6 місяців втратить у середньому 0,5-1%.

На що треба звернути увагу, якщо плануєте відкривати депозит у банку

Дмитро Замотаєв радить спочатку ознайомитися з умовами вкладів у різних банках:

  • Варто визначитися, які саме критерії або характеристики продукту є найбільш важливими. Наприклад, це може стати зручне розташування відділення банку або ж наявність зручного мобільного додатку.
  • Бажано зіставити умови розміщення вкладів у різних банках, щоб визначити найбільш привабливу пропозицію. Рекомендується більш прискіпливо вивчити умови, що суттєво відрізняються від загальноринкових. Унікальні, нетипові депозитні умови іноді можуть приховувати певні «маркетингові» фішки, коли рекламовані високі відсоткові ставки розповсюджуються лише на один місяць з усього терміну вкладу, або додаткові вимоги до клієнтів, наприклад, необхідність придбати певний «пакет послуг», що не має жодного відношення до депозиту.
  • Окрему уваги слід приділити умовам дострокового розірвання договорів – чи взагалі це передбачено в угоді та на яких умовах. «Золоте» правило розміщення: кошти в обсязі 2-місячного заробітку бажано тримати на таких рахунках, що дають змогу оперативно та вільно ними розпоряджатися (включно з можливістю дострокового розірвання договору).
  • Для того щоб дохід за депозитом був більш-менш фінансово «відчутним», бажаний розмір вкладу має бути від 50 тис. грн.
  • Розмір отримуваного доходу за гривневими вкладами напряму залежить від терміну розміщення: бажано бути обізнаним з процентними ставками кількох банків для вибору найбільш прибуткового варіанту.
  • Вибір терміну вкладу має ґрунтуватися на особистих планах клієнта зі збереження та примноження статків. Протягом останніх кількох місяців більшість банків пропонують найвищі ставки на депозити терміном від 3 міс. до 6 міс. Водночас вже зараз низка фінансових установ повертається до «класичної» моделі ціноутворення, коли більші ставки надаються на триваліший термін вкладу. Самі такі депозити дозволяють зафіксувати поточну високу ставку на довший термін.
Подякувати 🎉