Facebook Pixel

Свято Покрови: яке нове озброєння отримала українська армія

Сьогодні день одразу чотирьох свят — річниця створення УПА, Покрова, День Українського козацтва та День захисників і захисниць України. Всі вони так чи інакше пов'язані з армією.

Покрова Пресвятої Богородиці — велике релігійне свято, але також у цей день завжди вшановували воїнів — вишиті хоругви з Дівою Марією відомі ще з часів Ярослава Мудрого.

Після початку агресії РФ на перший план вийшов День захисників і захисниць України — як сполучна ланка між сотнями тисяч українців, які століттями захищали свою землю і тими, хто прямо зараз місить рідку кашу в окопах. Тому до свят The Page підготувало для читачів статтю — як змінювалася українська армія за останні місяці.

Крім того, на Михайлівській площі в Києві проходить масштабна виставка «Цифрове майбутнє армії». Вона дасть змогу киянам і туристам на власні очі побачити експозицію техніки наступного покоління, помацати руками ту саму модернізацію, про яку так часто говорять у ЗМІ.

На майданчику біля Міністерства закордонних справ розгортають кілька тематичних виставок. Зв'язок тактичної, оперативної та стратегічної ланки — тут вишенькою на торті стане велика тарілка центральної польовий станції супутникового зв'язку. Крім того, різні командно-штабні машини на базі «Кіа», «Рено» й модернізованого «БТР-60». Покажуть і роботизовані комплекси, частина з них вже пройшла випробування на лінії зіткнення — «Ironclad» (він починався з турелі «Шабля», що встигла вже повоювати), «Мисливець» тощо.

Армія України (фото: МО)

Армія України (фото: МО)

Берегова РЛС «Мінерал-У» — очі українських протикорабельних комплексів «Нептун». Буде розгорнута й пускова «Нептуна» УСПУ-360 на базі броньованого шасі від «Татри». Частина з машин першого дивізіону вже засвітилися на параді, вони активно готуються до передачі до військ наприкінці першого кварталу 2021 року.

Це «довга рука» ВМСУ — одне з ключових рішень для оборони узбережжя. Вона дасть нам змогу убезпечити Україну від завантажених і повільних десантних суден (яким, наприклад, від окупованої Феодосії з навантаженням йти майже 17 годин) і у разі загострення на Сході перекинути частину «ураганів» і «гіацинтів» берегової оборони на допомогу в сектор Маріуполя й Волновахи.

Різні безпілотні апарати — і розвідувальні PD-2 і ударні камікадзе, на кшталт «Грому», який нещодавно пройшов льотні випробування. Модернізація ЗСУ «Шилка» від заводу Арсенал — цифрова активна решітка на РЛС, оптичний канал, 4 ракети ближнього радіусу. Лінійка БТР-4 — командно-штабна, ремонтно-евакуаційна, санітарна і лінійні бронетранспортери. Навряд чи відбудеться передача усіх обіцяних 70 БТР-4 для морської піхоти цьогоріч, але машини активно збираються.

Що ж загалом відбувається з ВСУ — добре видно на прикладі навчань 30-ої бригади в цьому році в Рівному і недавніх «Об'єднаних зусиль». Активно застосовуються ударні БПЛА «Байрактар» — нещодавно ВМСУ отримали новий комплекс з намальованими на фюзеляжі бакланами (баклан — символ морської авіації). Отже, коли у нас 5 станцій і 12 машин, з'явилася можливість і патрулювати узбережжя; і по ланцюжку з глибини відправляти борти до лінії зіткнення, поки базовий ВПП знаходяться в глибині під захистом ППО; і активно нарощувати бойову підготовку операторів.

Військовий літак (фото: МО)

Військовий літак (фото: МО)

Коригування вогню артилерії, «Смерчі», об'єктивний контроль і розвідка, можливість завдавати удар керованою бомбою. Підняті на крило 4 ударних гелікоптера «Мі-24» (після освоєння виробництва лопатей в Україні), широко використовуються на навчаннях і модернізовані МІ-8. Причому не тільки як ударні машини, але як постановники мін і вертольоти радіоелектронної боротьби.

Армія України (фото: МО)

Армія України (фото: МО)

Активно готуються оператори ПТРК Javelin — їх навчили вже понад 120 осіб. Найближчими тижнями отримаємо додаткові ракети як допомогу від Пентагону, самі ж комплекси в Україну постачаються останнього покоління, США також переозброєні ними. На всіх навчаннях РЕБ; контрбатарейна РЛС; елементи мережецентричної системи управління військами, коли інформація від користувачів стікається до оперативного центру, оснащеного моніторами, захищеними ноутбуками і АСУ.

Український військовий (фото: МО)

Український військовий (фото: МО)

Широко задіяні партнери — 3-ий полк ССО імені Святослава Хороброго, що отримав сертифікацію в силах швидкого реагування Альянсу, американці відпрацьовували десантування на півдні України, британці спільно з нашими підрозділами відображали десант умовного противника під Маріуполем. Буквально днями в Борисполі розвантажили 80 тонн боєприпасів і медичного обладнання допомоги США для ЗСУ — там бронебійні боєприпаси, аптечки, мобільні госпіталі та польові хірургічні.

Армія змінюється — повільніше ніж потрібно й хотілося б нам, але досить швидко для того, щоб побачити ці зміни. Тому зі святом усіх тих, хто забезпечує їх — кожен на своєму місці. Кадрових військових, добровольців, волонтерів, медиків, інженерів-конструкторів і робітників у цехах оборонки. Усіх тих, хто захищає Україну.

Подякувати 🎉