Facebook Pixel

Підвищення пенсій з нового року: у яких категорій зростуть виплати і на скільки

У той час як у 2024 році індексація пенсій пройде за новим принципом, наразі невідомо, якими будуть ці нові правила. Про це пише OBOZ.UA.

Quote«Плануємо зробити цю індексацію, як і всю солідарну систему, більш справедливою, зрозумілою та прозорою», – заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль ще у вересні 2023 року під час засідання уряду. Точних планів щодо того, яким буде це підвищення, поки що немає.

За словами експертів, пояснення про нарахування балів за стаж зрозуміти складно: зараз у формулі розрахунку пенсії є коефіцієнт стажу, тож, індексуючи пенсію на певний відсоток, також враховується стаж. У Мінсоці формулу ще не надали. Ймовірно, Кабінету Міністрів доведеться подати відповідний законопроєкт профільному комітету Ради.

Якщо збережеться система підвищення, яка діє нині, то розмір пенсій у березні можуть збільшити у середньому на 15,2%. Точна цифра натепер невідома, бо для цього Пенсійний фонд має підрахувати середній розмір зарплати, з якої сплачено внески, за останні три роки. Також маємо підрахувати статистику рівня інфляції.

Наприклад, якщо розмір вашої розрахункової пенсії становить 5 тис. грн, то після індексації у березні наступного року її розмір збільшиться до 5760 грн. Але це станеться лише у тому разі, якщо формулу індексації не змінять. Поки що, зважаючи на озвучені раніше заяви Мінсоцу, запровадять помісячну оцінку стажу. Зарплату за кожен місяць порівнюватимуть із середньою зарплатою по країні. В результаті оцінки кожного пенсіонера буде переведено в бали. Чим довше працював і чим більше заробляв, то вищою буде пенсія. Водночас більш гідного підвищення можна буде очікувати і наступного року.

Подякувати 🎉