Facebook Pixel

Віра у краще майбутнє та бажання жити в Україні. Результати спецопитування до Дня незалежності

Українці попри шість місяців війни демонструють незламну віру та велику любов до своєї держави. Про це свідчать результати опитування, проведеного дослідницькою компанією Gradus Research напередодні Дня незалежності України.

Віра у краще майбутнє

72% респондентів вірять, що попри негативний вплив війни на всі сфери життя в Україні, у майбутньому вони матимуть краще життя. До війни так вважали 62% громадян.

vira-v-krashche-maibutne-zrostae.png

Найбільший приріст «оптимістів» спостерігається серед населення віком 45-60 років. Й це досить цікаво, оскільки зазвичай представники цієї вікової групи налаштовані досить скептично.

vira-v-krashche-maibutne-za-vikom.png

Про віру у краще майбутнє свідчить й відсоток людей, які хочуть, щоб їхні діти жили в Україні. Так, за словами 72% опитаних, життя своїх дітей вони бачать у нашій країні. Минулого року цей показник складав лише 48%. Це, у свою чергу, вплинуло на кількість бажаючих закордонного життя для своїх дітей — таких налічується лише 10%(26% у 2021 році). Найчастіше батьки хотіли б, щоб їхні діти жили у США, Франції чи інших країнах ЄС.

zrostae-bazhannya-shchob-ditina-prozhivala-v-ukraini.png

Найбільші перемоги України з початку війни

Успішне протистояння української армії рф, яке триває уже шість місяців, а також надання Україні статусу кандидата в члени ЄС українці називають найбільшими досягненнями року, що минув.

dosyagnennya-ukraini-za-ostannii-rik.png

Чи відчувають себе українці в безпеці

Попри втрати та бойові дії серед українців зростає оптимізм та віра. Однак це також і збільшує тривожність людей.

Постійні атаки рф по всій території України не залишили місця, де люди могли б відчувати себе у безпеці. А через постійну загрозу в українців починають з'являтися втома та напруженість, які все частіше переважають серед станів. Спокій в Україні не відчуває майже ніхто. Однак у людей залишається надія.

vtoma-napruzhenist-ta-nadiya-perevazhayut.png

Рівень суб’єктивного стресу й надалі залишається високим. Якщо у травні 2020 року цей показник складав 77%, то зараз — 84%.

Це спричиняє зростання рівня патерналізму в суспільстві. Все більше українців покладають на державу відповідальність за власний добробут (48%) та досягнення порядку, задля якого вважають припустимим жорсткий контроль і регулювання з боку держави — так вважають 41% опитаних.

paternalizm-ta-sotsialna-vidpovidalnist.png

Разом з тим росте й рівень альтруїзму, а українці все більше довіряють один одному. А заради суспільної злагоди власними інтересами готові поступатися вдвічі більше громадян — 28% проти 14%.

riven-doviri-do-lyudei.png
Quote«Можна сміливо сказати, що ми склалися як нація. Українці надзвичайно відкриті один до одного зараз, охоче залучаються до взаємодопомоги та підтримки держави. Все більше громадян бачать своє майбутнє в Україні та хочуть ростити тут своїх дітей. Ми платимо високу ціну за право бути незалежною Україною, і робимо це свідомо», — прокоментувала результати дослідження Євгенія Близнюк, засновниця та директорка дослідницької компанії Gradus Research.
Подякувати 🎉