Facebook Pixel

Росіяни перевели ЗАЕС у стан гарячого зупинення – «Енергоатом» закликає МАГАТЕ вжити заходів впливу

Росіяни перевели ЗАЕС у стан гарячого зупину – Енергоатом закликає МАГАТЕ вжити заходи впливу

Росіяни перевели ЗАЕС у стан гарячого зупину – Енергоатом закликає МАГАТЕ вжити заходи впливу

24 липня 2023 року попри вимоги Держатомрегулювання та ДП НАЕК «Енергоатом» енергоблок № 4 на тимчасово окупованій Запорізькій атомній електростанції на виконання наказу нелегітимного керівництва перевели в стан «гарячого зупинення». Про це повідомляє пресслужба «Енергоатому».

Quote«Такі дії є грубим порушенням вимог ліцензії на експлуатацію цієї ядерної установки. Зараз експлуатація енергоблоку № 4 ЗАЕС має здійснюватися винятково в стані «холодного зупинення», — зазначається в заяві.

У зв’язку зі вчиненням протиправних дій президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін звернувся до Офісу Генерального прокурора України.

Quote«Окупанти й далі чинять злочинні дії. Вони вкотре порушують вимоги ліцензії на експлуатацію, виданої Держатомрегулювання України, про переведення всіх блоків станції в холодне зупинення, а також вимоги МАГАТЕ. Це свідоме та навмисне порушення норм українського й міжнародного законодавства. На російських загарбників чекає невідворотність покарання», — наголосив Петро Котін.

Він підкреслив, що, використовуючи стратегічний об’єкт як військову базу та приймаючи подібні рішення щодо переведення реактора в стан гарячого зупинення, окупаційна адміністрація порушує всі норми ядерної та радіаційної безпеки станції.

Петро Котін нагадав, що після підриву росією 6 червня поточного року греблі Каховської ГЕС і фактичного зникнення Каховського водосховища виникли реальні ризики недостатнього підживлення Запорізької атомної станції охолоджувальною водою. Це блокує можливість роботи ЗАЕС на потужності, і російська окупаційна адміністрація станції та представники Росатому про це знають. А отже, це є безперечним ризиком для ядерної та радіаційної безпеки через тривалий простій обладнання енергоблоку, відсутність належного регламентного технічного обслуговування й ремонту обладнання.

Також президент «Енергоатому» звернувся до МЗС України, наголосивши на необхідності закликати МАГАТЕ вжити заходів впливу на окупаційну адміністрацію ЗАЕС для переведення всіх енергоблоків станції в стан «холодного зупинення» й поширити відповідну ноту з-поміж країн – членів Агентства.

Подякувати 🎉