Facebook Pixel

Офіційно про Лиманський «котел»: ЗСУ звільнили 5 сіл і взяли в оточення 5 тис. російських окупантів

Збройні сили України звільнили п'ять населених пунктів поблизу Лимана Донецької області. Також у ЗСУ підтвердили завершення оточення російського угрупування у районі, який військові експерти назвали Лиманський «котел».

Про це повідомив речник Східного угруповання військ Сергій Череватий в ефірі українського телемарафону.

За його словами, українські військові взяли під контроль п'ять населених пунктів біля Лимана.

Quote«Російське угруповування в районі Лиману оточене. Населені пункти Ямпіль, Новоселівка, Шандриголове, Дробишеве, Ставки — звільнені, там тривають стабілізаційні заходи», — розповів Череватий.

Водночас голова Луганської військової адміністрації Сергій Гайдай уточнив в ефірі каналу FreeДом, що на ранок 1 жовтня в оточенні під Лиманом перебуває близько 5 тисяч російських військових. У них є три варіанти: спробувати прорватись, здатись, або загинути. Але всі «спокійні» виходи групування повністю перекриті, додав він.

Quote«По Лиману. Окупанти попросили у свого керівництва можливості вийти, на що отримали відмову. Тепер у них є три варіанти дій: чи спробувати прорватися, чи здатися, чи всім разом загинути. Там їх близько 5 тисяч, точної цифри поки немає».

Голова ОВА наголосив, що такого ще не було: 5 тисяч – це колосальне угрупування в оточенні.

Успіхи українців на цій ділянці підтверджують в Інституті вивчення війни (ISW). За даними аналітиків, ЗСУ продовжують наближатися до Лиману Донецької області та можуть звільнити місто протягом 72 годин. Тим часом на півдні продовжується блокування росіян, які від дій наших захисників змушені оборонятися.

Інститут дослідження війни повідомив, що війська рф все ще контролюють Лиман, але відійшли зі своїх позицій на 6 км в бік північного заходу від Лиману і на 13 км на південний схід. Окупанти наразі контролюють одну дорогу з Лиману на Торське, тоді як ЗСУ перекрили дорогу Дробишеве-Торське в районі Ставок.

Ймовірно, українська артилерія завдає ударів по відступаючим російським військам біля Торського. Аналітики повідомляють, що ЗСУ форсували річку Сіверський Донець у Дронівці і зараз діють у лісах на південь від Кремінної.

ISW наголосив, що ЗСУ продовжують просуваються навколо Куп’янська на східному березі річки Оскіл.

Разом з тим у Луганській області російські війська продовжують зазнавати втрат через удари HIMARS, зокрема, під Алчевськом на заводі, де окупанти організували базу.

У Росії ситуацію в Лимані для себе називають «надзвичайно складною».

Україна втратила контроль над Лиманом у кінці травня 2022-го.

30 вересня в ISW припустили, что найімовірніше, українському війську вдалося повністю оточити сили рф у Лимані на Донеччині. При чому ЗСУ взяли всі шляхи під вогневий контроль, тому у росіян мало шансів повторити масовий відхід з позицій, як це було у Харківській області.

За підрахунками Інституту вивчення війни, бійці можуть відвоювати населений пункт у найближчі 72 години.

Нагадаємо, 12 вересня ЗСУ звільнили від російських окупантів майже всю Харківщину.

Подякувати 🎉