Facebook Pixel

У МОЗ пояснили, як нещеплених усуватимуть від роботи та як до неї повернутися

Уже з початку наступного тижня в Україні почнеться відсторонення від роботи нещеплених працівників певних сфер, яких Міністерство охорони здоров’я зобов’язало вакцинуватися. Під час брифінгу головний санітарний лікар Ігор Кузін розповів, у який спосіб відбуватиметься процес усунення та як потім людині повернутися до роботи.

Як нещеплених працівників відсторонюватимуть від роботи

  • Передусім керівництво підприємства, яке входить до переліку сфер, визначених МОЗ, зобов’язане поінформувати працівників про потенційні правові наслідки, які несе відмова від вакцинації проти коронавірусу. У цьому випадку йдеться про усунення особи від виконання нею професійних обов'язків без збереження заробітної плати.
  • Якщо працівник відмовляється від щеплення, керівник установи має скласти відповідний акт і видати наказ про його відсторонення від роботи.

Кого з нещеплених працівників не відсторонюватимуть

Уникнути усунення від роботи без проходження обов'язкової вакцинації зможуть особи, які мають медвідвід, підтверджений лікарем. Кузін додав, що форма необхідної довідки наразі перебуває на затвердженні — узяти її в медзакладі можна буде лише з 8 листопада. Окрім того, санлікар наголосив, що в довідці лікар не зазначатиме діагноз, тому вимога щодо її надання не суперечить законодавству.

Як відстороненій особі повернутися до роботи

У МОЗ пояснили, що для повернення на роботу працівникові достатньо зробити хоча б одне щеплення.

Контекст. Вакцинація проти коронавірусу є обов’язковою для співробітників:

  • центральних органів виконавчої влади та їхніх територіальних органів;
  • місцевих держадміністрацій та їхніх підрозділів;
  • закладів освіти (сюди належать дошкільні, шкільні, позашкільні заклади, установи професійної, фахової перед вищою, вищої, спеціалізованої освіти та наукові установи всіх типів і форм власності).
Подякувати 🎉