Facebook Pixel

До ЗСУ можуть піти більше 4 тис. ув’язнених — Малюська

До ЗСУ можуть піти більше 4 тис ув’язнених — Малюська

До ЗСУ можуть піти більше 4 тис ув’язнених — Малюська

Понад 2750 чоловіків були звільнені з українських в'язниць після того, як у травні парламент ухвалив закон, що дозволяє певним засудженим вступати до лав добровольчих формувань, включаючи тих, хто був ув'язнений за торгівлю наркотиками, крадіжки телефонів, збройні напади та вбивства, серед інших тяжких злочинів. Тепер вони змінюють свої тюремні комбінезони на форму української армії та відправляються на передову. Про це пише Washington Post.

Згідно з новим законом, ув'язнені, які підпадають під програму амністії, можуть бути призначені лише до штурмових бригад, що може означати участь у бойових діях з російськими військами віч-на-віч.

За словами міністра юстиції Дениса Малюськи, це обмеження відображає найнагальніші потреби України, додавши, що він очікує, що щонайменше 4 тис. чоловіків зголосяться добровольцями під час першого етапу набору. Поки що засуджені служитимуть лише у підрозділах, що повністю складаються з колишніх ув'язнених, під командуванням військовослужбовців строкової служби.

Quote«Мотивація наших ув'язнених сильніша, ніж у звичайних солдатів. Їхнє звільнення — це лише частина мотиву. Вони хочуть захистити свою країну і хочуть перегорнути сторінку», — сказав Малюська в інтерв'ю в одній із в'язниць, звідки вже звільнилося близько 100 осіб, щоб воювати.

Не всі злочинці підходять для цього. Ті, хто вбив більше однієї людини, вчинив акти сексуального насильства або порушив закони про національну безпеку, не мають права йти добровольцем.

На відміну від росії, де вербування злочинців було започатковано групою найманців «Вагнера», в Україні засуджені будуть залучатися лише до Сил оборони і отримуватимуть всі ті ж пільги, що й солдати регулярної армії.

Деякі командири дуже хочуть їх отримати.

Quote«Існує конкуренція між військовими командирами за те, щоб найняти» в'язнів, — сказав Малюська.

Олег Петренко, який набирає ув'язнених до 3 окремої десантно-штурмової бригади, сказав, що під час відбору кандидатів з в'язниць він використовуватиме «ту ж ідеологію», що і при відборі цивільних осіб, які перебувають у місцях позбавлення волі.

За його словами, українські військові повинні ставитися до нових військовослужбовців однаково, інакше до в'язниць дійдуть чутки, і менше чоловіків будуть мотивовані приєднатися до армії.

Quote«Ми повинні показати, що ми не такі, як росія», — сказав він.

42-річний Олександр, що очолює в'язницю, з якої вже звільнилося 98 ув'язнених, щоб приєднатися до армії, розповів, що його співробітники провели інструктаж з усіма ув'язненими перед тим, як запросити представників бригади, щоб обговорити деталі та провести співбесіди. Ті, хто хотів продовжити службу, пройшли медичне обстеження і психологічну оцінку.

Після того, як бригади зробили свій вибір, документи в'язнів були підготовлені для суду, і чоловіки були готові до звільнення. Коли вони сідали в автобуси на навчання, Олександр попрощався з ними.

Quote«Я сказав їм, щоб вони були в безпеці, залишалися живими і повернулися з перемогою», — сказав він, називаючи лише своє ім'я, побоюючись, що його об'єкт може стати мішенню для російських ракет.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉